HET WITTE KERKJE

// BOEKONTWERP // TEKST SCHRIJVER

Voor een schoolproject kreeg ik de opdracht om het verborgen verhaal achter een gebouw te vertellen. De keus voor een gebouw in Gaanderen was al snel gemaakt. Naast dat ik de opdracht voor mijn docenten en klasgenoten ging maken, wilde ik het ook voor de (oud)inwoners te Gaanderen doen.

Maar welk gebouw heeft nou een interessant verhaal, een verhaal dat verteld moet worden? Daarnaast moet het ook de interesse van de inwoners opwekken. Dus ging ik op onderzoek uit en de vraag om het project over het "Witte Kerkje" te doen stroomde binnen. Zelf vond ik dit gebouw ook interessant. Ik passeer het gebouw namelijk dagelijks, maar het verhaal erachter is voor mij bijna geheel onbekend. Maar niet alleen voor mij is dit verhaal onbekend, voor veel inwoners te Gaanderen is dit verhaal nog steeds een raadsel.

Ik ging in gesprek met mensen die wél een groot deel van het verhaal kennen en dit heeft mij de ogen geopend. "Wauw", wat een rijk verhaal brengt dit prachtige kerkje met zich mee. Het zou eeuwig zonde zijn als dit verhaal verborgen zou blijven. 

Het gehele verhaal is in een reeks van facebookberichten onthuld. Maar nu kreeg ik van veel mensen de vraag of het ook uitgebracht wordt in boekvorm, zodat ze het gehele verhaal gebonden bij elkaar hebben. Met die vraag ben ik aan de slag gegaan en hieruit is dit boekje tot stand gekomen.

Het Witte Kerkje
Het kerkje was vroeger een Protestantse kerk, maar moest vanwege de ontkerkelijking haar deuren een aantal jaar geleden sluiten. Het kerkje stond vervolgens een lange tijd leeg tot er een nieuwe invulling voor kwam. Vanaf heden is het kerkje een thuis voor zes jongvolwassenen met 24-uurs zorg.