BEPERKTE AANBOD REDEN VOOR ILLEGAAL DOWNLOADEN?

19-02-2018

Illegaal downloaden, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Een video, een muziekalbum, een boek zijn allemaal voorbeelden van illegaal te downloaden producten. Als ik je zou vragen om bij de boekenhandel stiekem een boek in je tas te steken of de kaartjes controle van de bioscoop te omzeilen, dan zal je antwoord waarschijnlijk direct: "nee" zijn! toch is dat wel wat je doet als je illegaal een boek of film download op het internet. Zo had je er waarschijnlijk nog niet over gedacht, maar toch is het wel zo. Wist je trouwens dat we tot 2014 gewoon legaal 'illegale' films en muziek mochten downloaden voor eigen gebruik? Jammer genoeg is die regel afgeschaft. "Vroeger was alles beter", nu snap ik waarom ze dat vaak zeggen.

De laatste jaren zie je dat mensen toch een bepaalde angst hebben gekregen voor het illegaal downloaden. Er wordt met boetes gedreigd en veel illegale sites worden door o.a. stichting Brein uit de lucht gehaald. Steeds meer mensen nemen een abonnement tegen betalen bij streamingdiensten als Netflix, Videoland en Spotify. Maar is dit de oplossing?

Ik heb zelf ook een tijdje een abonnement bij Netflix gehad en momenteel heb ik er nog een aantal lopen bij o.a. Videoland en Spotify. De kosten zijn het probleem niet en persoonlijk kies ik ook liever voor de legale weg. Als vormgever wil ik ook betaald worden voor het werk dat ik doe en niet dat een klant er met mijn idee van door gaat nog voordat ze betaald hebben. Dat geldt ook voor muzikanten die een album maken en filmmakers die een film uitbrengen. 

De reden dat ik met Netflix ben gestopt is, omdat ik het aanbod op een gegeven moment vond tegenvallen. Veel films en series die ik wilde volgen stonden niet op de site. Bij Videoland is dit ook het geval, toch maak ik nog wel steeds gebruik van deze dienst. Dit komt, omdat we als familie een abonnement hebben en ik niks te klagen mag hebben over het aanbod als ik er niks voor betaal. De reden dat mensen vaak nog illegaal downloaden is omdat streamingdiensten vaak nog een beperkt aanbod hebben. Er zijn series die niet in Nederland via een legale streamingsdienst te bekijken zijn, dan is de enige mogelijkheid nog om illegaal te downloaden. Willen ze het illegaal downloaden terug dringen, dan zouden ze het aanbod moeten vergroten. Mensen willen echt wel betalen voor een legale dienst, graag zelfs, maar dan moeten ze wel dat gene kunnen aanbieden wat ze anders illegaal kunnen downloaden.

Legale streamingdiensten hebben wat ik al zei mijn voorkeur. Waarom? Hier heb ik meerdere redenen voor. Zo heb je direct veel series, films, programma's, etc. binnen handbereik. Daarnaast is de kwaliteit goed, heb je geen reclame, hoef je niet te wachten tot iets gedownload is en kun je ook onderweg zonder internet genieten van films en series.  Veel voordelen en ik kan ook maar één nadeel bedenken en dat is het beperkte aanbod. Dat je er geld voor moet betalen zie ik persoonlijk niet als probleem. Tegenwoordig betaal je overal voor en dat is normaal geworden in onze samenleving. Als je ergens gebruik van wilt maken, dan zul je ervoor moeten betalen. Er zijn mensen die er veel werk insteken om producten en diensten aan te kunnen bieden, deze mensen moeten ook geld hebben om rond te kunnen komen en af en toe te kunnen genieten, door bijvoorbeeld buiten de deur te eten of naar een concert te gaan. 

Ben jij het met mij eens dat het beperkte aanbod de reden is dat mensen nog illegaal downloaden of denk jij dat er een andere reden is? Ik hoor graag jullie reacties!