HELP MIJN CREATIVITEIT IS OP!

29-03-2018

Creativiteit: een simpel woordje, maar een moeilijk begrip. Als blogger en grafisch ontwerper moet ik eigenlijk de hele dag door creatief zijn, maar creativiteit kun je niet afdwingen. Het ene moment barst ik van de ideeën en het andere moment is het leeg, heel leeg in mijn hoofd. Toch zijn er een aantal zaken die bij mij vaak helpen als de opstart of het verloop wat moeilijk gaat. In dit artikel deel ik deze tips met je in de hoop dat je er wat aan hebt.

Verwen jezelf
Soms heb je gewoon even iets lekkers nodig. Iets waarvan je motivatie krijgt en kunt genieten. Je kan wel altijd heel gezond willen doen, maar als je tijdens je creatieve proces ineens heel veel zin krijgt in bijvoorbeeld chocolade, dan moet je dit ook gewoon doen. Anders blijf je continu in strijd met je behoeften. 

Maak lijstjes
Voordat je creatief kunt zijn moet je eerst zorgen voor rust en orde. Je moet in je hoofd alleen bezig zijn met het project en niet worden afgeleid door allemaal andere stemmentjes in je hoofd die je vertellen wat je allemaal nog moet doen. Schrijf daarom aan het begin van je dag alles wat er nog moet gebeuren op een to do lijstje. Schrijft écht alles op, ook al hoef je alleen maar even naar de supermarkt voor een pakje suiker of een pakketje afgeven bij de buurvrouw. Wanneer je iets niet opschrijft neem je dat onbewust toch mee.

Zoek frisse lucht op
Een hele dag omringd tussen vier muren je werkzaamheden doen, dat gaat gegarandeerd fout. De muren komen steeds meer op je af en op een bepaald moment ren je vanzelf naar buiten om naar lucht te happen. Een blokje om, je avond boodschappen vast inslaan of even bij iemand op bezoek, het helpt allemaal om je hoofd leeg te maken.  Even wat anders, zodat je daarna weer met een frisse blik er naar kan kijken.

Ga douchen
Wanneer ik creativiteit nodig heb dan kijk ik vaak eerst op internet en in magazines. Maar vaak zie ik dan dingen die andere hebben gemaakt en merk ik dat ik het onbewust ga nadoen. Ik krijg het beeld van een ander maar niet uit mijn hoofd en iets anders komt er niet meer te voorschijn. Met dit probleem heb ik vaak te kampen, maar ik heb hier een oplossing op gevonden. Deze oplossing werkt alleen als je thuis werkt en vooral in de avond. Ga namelijk douchen. In een ruimte zonder beeldschermen en andere voorbeelden voorkom je prikkels. De warme waterstralen die over je huid stromen en het geluid van stromend water zorgen voor rust in je hoofd en ineens is daar het creatieve idee waar je naar op zoek bent. Het leuke eraan is dat het idee uit jezelf komt en je niet beïnvloed bent door wat al gedaan is. 

Omring jezelf met creatieve mensen
Wanneer je zelf de creativiteit mist is het goed om met iemand te sparren die ook graag creatief denkt. Dat kan een vormgever zijn, maar ook een muzikant, een architect of een kleuterjuf. Hoe pakken zij dit aan en wie weet kunnen ze je helpen in je project. Vaak vinden ze het leuk als je ze benadert en wie weet kloppen ze ook wel eens bij jou aan voor hulp. Samen kom je verder, dus neem die stap!

Zet het op een zuipen
Op school hadden we altijd onze meest creatieve les op de vrijdagmiddag. De laatste paar uurtjes voor het weekend waar we als studenten zo naar verlangen. Dus je kunt wel raden dat de creativiteit op sommige momenten plaats maakte voor ongemotiveerd gedrag. Ik sprak dan altijd met mijn klasgenoot af dat ze me op zaterdag avond maar even moest opbellen. Waarom nou op zaterdagavond? Nou omdat ik dan ergens met een alcoholische drankje het weekend aan het vieren was. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol de creativiteit bevordert. We spraken dan even over de telefoon en binnen een kwartier zaten we vol met ideeën. De volgende les op vrijdagmiddag lukten het wel om creatief te zijn, want de ideeën die we bedacht hadden waren enorm leuk! Dus als het echt even niet lukt wacht dan tot het weekend of ga gewoon direct naar de kroeg. Doordat je focus wat minder wordt kun je sneller verbanden vinden tussen zaken die niet direct gerelateerd zijn aan elkaar. Zo kom je op ideeën waar je nuchter misschien nooit aan zou denken.

Handen los en weggaan
Deze tip is in strijd met mijn artikel, want ik vertel je er niet in hoe je creativiteit kunt opwekken. Zie je het namelijk echt niet meer zitten? Laat het dan los, maar ook écht los. Op sommige momenten is je creativiteit zo ver verstopt dat het ook niet meer tevoorschijn gaat komen in een korte tijd. Dan kun je het maar beter accepteren en je werk neerleggen. Pak een boek, kijk een serie of ga lekker een middagje shoppen. Doe waar je zin in hebt. Het helpt je namelijk niet om creativiteit te gaan forceren, daar wordt je alleen maar knetter gek van. Pak de volgende dag je werk weer op en ik durf te wedden dat je binnen de kortste keren een creatief resultaat hebt bereikt!

Deze tips helpen mij bij het opwekken van mijn creativiteit en hopelijk gaan ze jou ook helpen. Creatief denken is een bijzonder en veelal leuk proces, vergeet dat niet. Zodra je er negatieve energie van krijgt, dan moet je gewoon even stoppen en de afleiding opzoeken. Goodluck!