DE BETEKENIS VAN PASEN. BESPAAR GOOGLE!

25-03-2018

Wat is Pasen? Deze vraag wordt ieder jaar weer enorm veel gegoogeld. Zelfs zo veel dat het in de top 5 meest gezochten vragen van Google eindigde afgelopen jaar. Om jullie weer een zoekopdracht minder te besparen dit jaar heb ik onderzoek gedaan naar de betekenis van Pasen.

Als je mij vraagt wat Pasen betekent, dan is het eerste wat ik op zou noemen: een extra dagje vrij, eieren verstoppen, uitgebreid brunchen en een supergoed excuus om ongelimiteerd chocolade eieren te eten. En oja, ik geloof dat het iets met Jezus te maken had, of was dat nou kerst? Herkenbaar? Steeds meer mensen zijn kwijt wat Pasen nou precies is. Vandaar dat we even een opfris cursus nodig hebben.

DE OORSPRONG VAN PASEN
De belangrijkste reden van ons paasfeest zal altijd de oorsprong blijven. We herdenken met Pasen een gebeurtenis die meer dan 2000 jaar gelden plaatsvond. Ik heb het hier over de wederopstanding van Jezus Christus. De derde dag na de Jezus kruisiging van Jezus was op Paaszondag het graf leeg. Vijf dagen later, wat we Pinksteren noemen, liet Jezus zich zien bij de apostelen (iemand die gestuurd wordt om een boodschap over te brengen). Hij was niet dood. Dit betekende dat de dood geen eind is van het leven hier op aarde. Er is leven na de dood. Dit is het belangrijkste gegeven voor Christenen.

DE GOEDE WEEK
De Goede week begint op de zondag voor Pasen. Deze week is gevuld met meerdere speciale dagen. Dit zijn opnieuw dagen die wij allemaal kennen op de betekenis na.

Palmpasen
Op Palmpasen denken we terug aan de zondag dat Jezus op een ezel, Jeruzalem binnen reed. De mensen waren vol vreugde en verwelkomde Jezus met palmtakken en riepen Hosanna.

Witte donderdag
Deze dag is misschien wel het minst bekend bij de meeste mensen, bij mij in ieder geval wel. Op deze dag herdenken we namelijk dat Jezus samen met zijn apostelen het laatste avondmaal nuttigden.

Goede vrijdag
Om eerlijk te zijn vond ik na het lezen van de betekenis de naam niet erg overeenstemmen. Op deze dag herdenken we namelijk de kruisiging van Jezus, op de berg Golgotha. Jezus wordt later begraven in een graf, dicht bij de Golgotha berg.

Paaszaterdag of stille zaterdag
De kerkklokken luiden deze dag niet vandaar ook wel stille zaterdag.

EN DE PAASEIEREN DAN?
De betekenis van Pasen is nu achterhaald en ook de dagen voorafgaand aan Pasen zijn duidelijker geworden. Tot zover kunnen we het volgen, maar hoe komen de paaseieren er nu bij? Het Christendom verspreidde zich in de loop der eeuwen over Europa en zorgde ervoor dat Pasen vermengd werd met een aantal Heidense lentefeesten. De traditie van het paasei stamt mogelijk hiervan af. De Heidense waren er van overtuigd dat eieren symbool stonden voor vruchtbaarheid en het begin van de Lente en nieuw leven. Toen er op een bepaald moment een overschot aan eieren ontstond, was een nieuwe traditie geboren. In het begin van Pasen werden er hardgekookte eieren gegeten om het overschot 'weg te werken'.

MAAR HOE KOMEN WE DAN BIJ CHOCOLADE EIEREN?
Waar de eieren vandaan komen is inmiddels bekend, maar die overheerlijke chocolade eieren dan? Je zult het niet geloven, maar dit heeft niks met het geloof te maken. Deze traditie is in de 18de eeuw bedacht door een paar slimme Parijse banketbakkers die er wel geld in zagen. Een grappige bijkomstigheid is dat ze in het begin de chocolade eieren maakten in de mal van een echt ei.

We eten niet alleen chocolade eieren, we verstoppen ze ook. Dit heeft dan weer wel iets met vroeger te maken en dan om exact te zijn met vruchtbaarheid. Ze verstopten in de vroegere tijden hun eieren of eigenlijk ze begraven ze, zodat de akkers weer vruchtbaar zouden worden. Als de boeren van vandaag nou ook eens eieren in de grond zouden verstoppen, dan hebben we over een tijdje misschien wel een overschot aan groente en wordt dat de nieuwe traditie met Pasen. We eten dan geen overheerlijke chocolade eieren meer, maar maïs, bonen en sla. Één ding is zeker, we worden er niet dikker van. Oké, genoeg grappen. We gaan door, want er zijn nog genoeg vragen te beantwoorden.

DE PAASHAAS
De kwestie (chocolade)eieren is beantwoord, maar nu die vrolijk rondspringende paashaas nog die deze eieren ieder jaar weer verstopt. Welke grapjas heeft dit bedacht? Met de opkomst van het Protestantisme in de 16e eeuw verdween de traditie van het gezamenlijk vasten. Een groot deel van de Duitse protestanten wilden hun kinderen niet het genot van paaseieren onthouden. Ze kwamen op het idee om een paashaas in het leven te roepen die de eieren voor hen verstopte. De keuze voor de paashaas is niet heel vreemd, want de paashaas stond weer symbool voor vruchtbaarheid en de lente. Om eerlijk te zijn is de Paashaas gewoon de lente versie van Sinterklaas.

HET PAASVUUR
Je zult je misschien wel afvragen wat het paasvuur is? Als geboren Achterhoeker ben ik opgegroeid met het paasvuur. Het paasvuur wordt op de eerste of tweede Paasdag aangestoken. Weken voor Pasen kunnen mensen hun takken, bladeren en hout afleveren. Van al dit afval wordt een meters hoge berg gemaakt. Voor kinderen is dit natuurlijk enorm spectaculair om te zien, zo vond ik dat vroeger ook altijd. Die enorm grote vlammen en de warmte die ervan af komt.

Maar wat betekent het paasvuur nou? Het paasvuur zou voor vruchtbaarheid zorgen en de bozen geesten verjagen. Later werd er ook een Christelijke invulling aan gegeven en werd het gezien als het licht van Pasen en een teken van de wederopstand van de zoon van god, het licht der wereld.

Tegenwoordig ga ik alleen maar naar het paasvuur toe om een gezellige avond op stap te gaan met mijn vriend(inn)en. Van het paasvuur zelf krijg ik maar weinig mee.

YES, WE KNOW IT!
We zijn erachter! De betekenis van pasen, de (chocolade) paaseieren, de paashaas en het paasvuur. Toen ik aan dit artikel begon had ik niet gedacht dat het zo'n lang verhaal zou worden. De betekenis van Pasen is nu wel bekend, maar eigenlijk zijn het nog steeds twee verschillende dingen die we vieren. Enerzijds de wederopstand van Jezus Christus en anderzijds het begin van de lente. Zelf blijf ik het nog steeds zien als een extra vrije dag en een leuke tijd met vrienden en familie.

Vanuit Manon Sprenkeler Design wens ik jullie alvast hele fijne (lees: overheerlijke en ongezonde 🍫) Paasdagen toe. Pas wel op, want pasen valt dit jaar samen met 1 april!