VAN OVERTUIGD NAAR HET HBO TOT SPONTAAN EEN TUSSENJAAR

06-07-2018

"Ik heb mijn examens positief afgerond, nu nog een half jaar stage lopen en dan begint mijn HBO avontuur. Eindelijk krijg ik te maken met het echte studentenleven" Dit zei ik minder dan een half jaar gelden en ik was ervan overtuigd dat het zo zou gaan lopen. Ik ben namelijk niet iemand die plots van koers veranderd. Als ik mij iets voorneem dan doe ik dat ook en ik bewandel mijn pad tot ik het eindpunt heb bereikt. Echter is dat ditmaal niet zo gebleken. De Skills wedstrijd heeft namelijk alles op zijn kop gezet: Van overtuigd naar het HBO tot spontaan een tussenjaar.

Een tussenjaar, ik moest er niet aan denken. Ik wist wat ik wilde gaan doen en dat ik het wilde. Mijn gehele schoolperiode heb ik de uitdaging gemist en dit was mijn drijfveer om door te gaan studeren. Ik wilde meer uit mijn kunnen halen en mijn horizon verbreden. Dat wil ik nog steeds, maar op een andere manier ga ik dit doen. Ik vertelde al dat de Skills wedstrijd mijn plannen heeft doen omgooien. Als je mij namelijk een paar maanden geleden had gevraagd of ik Nederlands kampioen grafisch vormgever zou worden dan was mijn reactie 'nee' geweest. Ik ging er namelijk echt niet vanuit, ik hoopte het wel, maar het ook zeggen en daadwerkelijk waarmaken was niet aan de orde. Zoals jullie al weten werd ik dus wél nationaal kampioen en mag ik Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese wedstrijd in Budapest. Echter sturen ze me niet zomaar naar Budapest, er gaat een hele voorbereiding aan te pas. Ik moet minimaal 200 trainingsuren maken buiten mijn studie en het liefst meer, ik moet mijn Engels van matig naar verstaanbaar maken, ik krijg mental coaching, social media training en hoe om te gaan met de pers. Dit is nog maar een deel van alles wat erbij komt kijken. Eind september is de wedstrijd en je kunt dus wel raden dat er van een relaxte en lange zomervakantie weinig overblijft. Het wordt trainen, trainen, en nog meer trainen. De organisatie achter de wedstrijden zien het als de Olympische Spelen, maar dan op werkgebied. Deze vergelijking is niet heel raar, want je hebt een openings- en sluitingsceremonie en wij Nederlandse deelnemers zijn Team NL.

Maar goed even terug naar mijn keuze voor een tussenjaar. Ik heb dus geen zomervakantie dit jaar zoals ik andere jaren wel heb. Ook heb ik het de afgelopen maanden enorm druk vanwege o.a. stage, een eigen bedrijf, een bijbaantje, sport en nog wel meer. Tijd om echt tot rust te komen heb ik dus niet. Daarnaast is de wedstrijd eind September en mijn HBO studie begint eind augustus, dat betekend dus dat ik vrijwel de gehele eerste maand aan mij voorbij moet laten gaan. Ik moet volgens mijn trainingsschema na de zomervakantie nog drie weken trainen op mijn huidige MBO school, ik heb nog een aantal verplichte Team NL dagen en de wedstrijd zelf neemt ook een week in beslag. Sinds begin dit jaar ben ik al enorm druk en ook de zomervakantie staat voor mij in het teken van studeren. Als ik volgend jaar een HBO studie zou gaan volgen dan betekend dat dat ik vanuit een drukke periode direct weer in een nieuwe drukke periode terecht kom. Ik moet immers een maand achterstand zien in te halen. Op basis van deze ontwikkelingen heb ik besloten om een tussenjaar te nemen, zodat ik mij niet over mezelf heen laat lopen.

De keuze voor een tussenjaar is niet over een nacht ijs gegaan. Ik besloot om de voordelen tegen de nadelen af te strepen:

Voordeel:

 • Ik heb vanwege mijn deelname aan de wedstrijd gegarandeerd een baangarantie;
 • als ik een goed resultaat neerzet dan staan de bedrijven voor mij in de rij, in dat geval maakt het niet uit als ik een HBO OF MBO studie heb afgerond;
 • als ik doorstudeer dan moet ik misschien wel een toffe aanbieding laten schieten;
 • in het halfjaar tijd die deze wedstrijd aan voorbereiding vergt leer ik meer dan in vier jaar MBO studie en waarschijnlijk dus ook meer dan in één jaar HBO;
 • ik kan in mijn tussenjaar mezelf gaan ontwikkelen d.m.v. werken, reizen, mijn eigen bedrijf uitbouwen, etc.
 • ik heb na afloop van de wedstrijd tijd om even te ontspannen.

Nadeel:

 • De kans dat ik het jaar erop mijn HBO opleiding alsnog ga volgen is kleiner;
 • misschien valt het werkaanbod of de aanbiedingen voor een leuke baan enorm tegen. Van horen zeggen heb ik nog nooit zekerheid gekregen;
 • mijn Adobe pakket waarmee ik kan ontwerpen is vier keer zo duur als niet student;
 • ik heb geen recht meer op een studenten-ov;
 • ik stel mijn studententijd uit, maar er is ook een kans dat ik deze tijd helemaal aan mij voorbij moet laten gaan.

Uiteindelijk werd ik blijer bij het lezen van de voordelen dan bij het lezen van de nadelen (logisch ook). Voor ieder nadeel kon ik wel weer een oplossing bedenken of het goed praten. Naast het maken van een lijstje heb ik ook veel met mensen gepraat en iedereen raadde het mij aan om voor een tussenjaar te gaan.

Het volgen van een studie betekend namelijk niet dat je meer leert. Ik durf al wel te stellen dat ik volgend jaar velen malen meer ga leren dan ik anders zou doen. Meer van mezelf, want wat wil ik nu echt. Ik ga niet een jaar in mijn bed liggen en Netflix series kijken. Ik wil dit jaar gaan benutten om uit te vinden wat ik wil, maar ook om mezelf te ontwikkelen. Ik wil mezelf uitdagen, misschien wel door in mijn eentje te gaan reizen. Na afloop van de wedstrijd is mijn Engels immers een stuk beter geworden, dus de smoes van: "ik kan geen Engels" is geen geldige smoes meer. Het kan ook zijn dat ik een toffe baan aanneem en de Achterhoek verlaat voor een jaar en misschien wel langer. Ik ga in dit jaar bepalen wat ik het jaar erop wil: ben ik klaar voor het werkleven, ga ik mijn eigen bedrijf/blog naar een hoger niveau liften of ga ik toch weer kunst en economie studeren op het HBO. Komend jaar staat in het teken van mijzelf leren kennen en doen wat ik diep van binnen echt wil. Ik ga mij niet laten leiden door wat anderen zeggen of verwachten, ik ga doen wat ik zelf wil. Dat kan direct goed uitpakken, maar ik kan ook flink op mijn bek gaan, maar ook daar leer ik weer van. Dan weet ik tenminste wat ik niet wil.

Om jullie op de hoogte te houden van mijn tussenjaar avontuur zal ik hierover gaan bloggen. Heb nog even geduld, want eerst richt ik mij volledig op de wedstrijd en pas daarna ga ik mij bezighouden met het vervolg.