GA JIJ JE AAN DEZE SPORTTRENDS WAGEN? DE ZOMER KOMT IN ZICHT...

05-03-2018

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Had je het voornemen om in 2018 meer te gaan sporten? Laat me raden, dat is nog niet gelukt. Om mij heen hoor ik dit voornemen ieder jaar weer, maar ik zie maar een klein aantal mensen het ook daadwerkelijk doen. Je probeert het zo lang mogelijk uit te stellen, totdat de eerste zonnestralen in je gezicht schijnen. Help! Nu komt de zomer wel heel dichtbij... 

Zelf sport ik het hele jaar door fanatiek. Maar ook ik voel de druk van de zomer steeds meer. In februari begin ik altijd weer met extra buikspieren doen en ook geef ik net iets meer als ik in de sportschool ben. 

Om je het laatste duwtje in de rug te geven heb ik het internet afgespeurd naar de leukste hypes en trends op het gebied van sport en fitness. Wil je het dit keer echt volhouden, dan moet je iets gaan doen dat je leuk vindt. Ga je op een gegeven moment met tegenzin sporten? Ga dan opzoek naar een andere sport, want anders maak je het jezelf alleen maar moeilijker. 

BOKSEN
Deze trend begon in 2017, maar ook dit jaar wordt er weer flink op "los gebokst". Boksen is een intensieve workout, waarbij je alles moet geven. Spierpijn? Dat krijg je gegarandeerd! Maar na een tijdje zullen je spierballen zichtbaar worden. Dan kun je eindelijk eens winnen van je vrienden met armpje drukken!

HIIT
Hire Intensity Interval Training, klinkt sommige mensen misschien bekend in de oren. HIIT is een snelle en effectieve workout. Een HIIT-workout is volgens sommigen zo effectief dat je het kunt inwisselen voor andere workouts. Dus heb je een overvolle agenda en gebruik je dat als excuus om niet te kunnen sporten? Dan heb je vanaf nu pech, want je bespaart er tijd mee en traint toch je gehele lichaam. Informeer even bij een sportschool in de buurt, maar de meeste sportscholen bieden deze vorm van wourkout aan.

CROSSFIT
Mannen, vrouwen, kinderen en zelfs oudere mensen die op commando's grote ballen tegen de muur stuiteren, push-ups doen, met gewichten in de weer zijn en springen op blokken. Het lijken wel circusartiesten die allerlei fratsen uithalen op een groot speeltoestel. Dat is wat veel mensen denken als ze voor de eerste keer deze vorm van workout zien. Crossfit helpt mensen in groepsverband en in een competitieve omgeving werken aan hun algemene fitheid. Het wordt door veel mensen direct als leuk ervaren. Een workout bestaat uit meerdere oefeningen en iedere les heb je weer andere oefeningen. Daarnaast doe je het in groepsverband en heb je een stok achter de deur. Kijk er niet raar van op wanneer je de eerste keer deelneemt aan zo'n workout en de dag erna je bed niet meer uitkomt, dat had ik namelijk. Vanaf heden kan ik meepraten hoe het voelt om gigantische spierpijn te hebben. Toch voelt het fijn om 'pijn' te hebben, want je haalt er daadwerkelijk voldoening uit!

JUMPING FITNESS
De naam verraad het al, je gaat een lesje springen! Tijdens een groepsles ga je op een eigen trampoline een conditietraining uitvoeren op aanwijzingen van een instructeur. Omdat de ondergrond veerkrachtig is, is deze workout minder belastend voor je gewrichten. Dus voor gevoelige mensen, is dit zeker het proberen waard. Met jumping fitness stimuleer je vetverbranding, verbeter je jouw lichamelijke balans en train je vooral de diepe rugspieren die je met een normale workout moeilijk kunt trainen. Je gaat weer terug in je kindertijd, alleen nu is de trampoline een stuk kleiner en gaat het niet om het maken van de mooiste salto, maar om het trainen van je hele lichaam.

GOAT YOGA
Ja je leest het goed, geit yoga. Tijdens deze yogasessie word je omringd door cuties van geitjes. Yoga is iets waarbij het draait om 'zen' worden. Voor mij gevoel word je dat niet als je ingesloten wordt door een groep geitjes. De bedenkers van deze vorm van yoga beweren massaal dat het sporten tussen lieve geitjes voor extra gelukshormonen zorgt. Ook voorkom je eenzaamheid en wordt het als extra veilig ervaren. Tsja, ik blijf het nog steeds een raar fenomeen vinden. Maar ik moet toegeven, een geit zal je niet zo snel uitlachen als je weer eens in slaap valt tijdens een lesje yoga.

WEARABLE TECH
Tot een aantal jaar terug kenden niemand dit nog, maar nu willen steeds meer (fanatieke) sporters er een hebben, denk aan de Fitbit en Apple Watch. Een smartwatch die je verteld hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel je er nog moet zetten, je hartslag bijhoudt en je nog veel meer kennis geeft over je fitheid. Je hoeft je voortaan niet meer blind te starten op het getalletje dat de weegschaal laat zien, of je BMI. Een smartwatch zegt veel meer over jou lichaam. Naast dat het je helpt om meer inzicht te krijgen, is het ook ideaal om als muziek player te gebruiken en om je WhatsApp meldingen erop te ontvangen. Nooit meer onnodig op je mobiel zitten tijdens het sporten. Tenzij je een Snapchat moet maken van jezelf in de sportschool om deze vervolgens naar je hele vriendenlijst te sturen. Ze moeten natuurlijk wel zien hoe fanatiek je bezig bent! *kuch*

Ga jij een van deze trends proberen? Ik ben benieuwd naar je ervaring! Zelf wil ik er ook een aantal gaan uitproberen. En voordat je het gaat vragen: Nee, de geiten yoga valt niet tussen mijn interesses. Ik ben toch meer een type die intensief wilt sporten en de dag erna met spierpijn hoopt rond te lopen. Als ik 'zen' wil worden, dan ga ik wel met mijn vriendinnen op stap of kijk ik een serie met een overheerlijke cappuccino. Van yoga tussen de geitjes krijg ik alleen maar zenuwen.