GOUD EN WAT NU? #5

13-05-2018

In maart won ik de Nationaal kampioenschappen op het gebied van grafisch vormgever. Ik liet jullie toen al weten dat de kans groot was dat ik Nederland zou mogen vertegenwoordigen tijdens de Europese wedstrijden in Budapest. In de voorbije tijd is het stil geweest op deze blogpagina, maar dat betekend niet dat ik stil heb gezeten. Er heeft van alles plaatsgevonden en daarvan wil ik jullie graag op de hoogte houden.

Goud en wat nu?
De goude medaille ligt te pronken op mijn nachtkastje, maar wat nu? Goud binnenhalen is namelijk niet direct de garantie voor deelname aan het EK. Om mijn verhaal beter begrijpbaar te maken, leg ik eerst even uit wie WorldSkills Netherlands is en wat ze precies doen. WorldSkills Netherlands is namelijk de organisatie achter de nationale vakwedstrijden, maar ook zijn zij verantwoordelijk voor het afvaardigen van team NL naar de Europese of wereld wedstrijden. De organisatie stopt veel tijd en geld in deze deelnemers, zo worden er experts ingeschakeld voor iedere vakwedstrijd, bijeenkomsten gepland waarin trainingen worden gegeven, kledingpakketten samengesteld en wat denk je van het bekostigen van de hele reis naar Budapest. Het is daarom goed begrijpbaar dat ze er zeker van willen zijn dat je meer dan de volle 100% inzet wilt tonen, maar ook dat je er heen gaat met een kans op een goed resultaat. Om dat te bereiken moet je dus je eigen kwaliteiten en kennis naar een nog hoger niveau tillen. Als Nederlands kampioen ben je al de beste van Nederland, maar dat betekent echt nog niet dat je goed genoeg bent voor de Europese wedstrijden. Alle andere landen die deelnemers sturen hebben namelijk ook de beste 'grafisch ontwerper', daarom zul je beter moeten worden dan dat je nu al bent. 

Ongeveer 1,5 maand geleden werd ik uitgenodigd op het hoofdkantoor van WorldSkills Netherlands. In een 1,5 uur durend gesprek werd gesproken over mijn motivatie, mijn doelstellingen en of ik geschikt was om deel te nemen aan de EuroSkills. Om überhaupt een kans te maken moest je de nationale wedstrijd met meer dan 500 punten hebben afgerond. Nu was dat geen probleem, want ik kreeg te horen dat ik dat doel ruim had gepasseerd met 547 punten. Dus nu kwam het aan op mijn eigen motivatie. Mensen die mij goed kennen die weten dat dit wel goed zit. Grafisch vormgeven is voor mij namelijk niet alleen maar een baan, het is ook mijn passie. Ik studeer hiervoor, heb mijn eigen onderneming erin en blog er ook nog eens met veel enthousiasme over. Ik sloot het gesprek met een goed gevoel af, maar had echter nog steeds niet de zekerheid of ik deel mocht nemen aan de wedstrijden. Dit zou twee weken later in een officiële aankondiging via Facebook bekend worden gemaakt.

De weken verstreken en op dinsdag avond zat ik zonder echte spanning te kijken naar de bekendmaking. Deze spanning steeg echter met de minuut meer, want er waren inmiddels al meer dan 20 namen genoemd, maar mijn eigen naam had ik nog niet voorbij horen komen. De spanning van mijn ouders zal ik niet verder benoemen, want die was gigantisch. Opzich ook wel begrijpelijk, want er was uiteindelijk nog maar één blad over. Nog maar één naam en dan was team NL compleet. Op dit blad moest mijn naam staan, want anders zou mijn Europese droom snel ten einde zijn. Toch bleef ik nog vrij kalm, want ik had een prima gesprek gehad, mijn punten waren voldoende en mijn motivatie was enorm. Tot mijn grote vreugde stond inderdaad mijn naam op het laatste papier en zo had ik de eer om team NL compleet te maken.

De kick-off
twee dagen na de bekendmaking vond de kick-off meeting plaats. Tijdens deze meeting waren we voor het eerst als team NL bij elkaar. Het was een dag met veel wachten, dus je leerden een groot deel van de deelnemers al goed kennen. De bordspelletjes werden tevoorschijn gehaald om zo de wachttijd iets aangenamer te maken. Op deze dag stond er een fotoshoot gepland en natuurlijk was ik net deze dag niet lekker in orde. Gelukkig kan de fotograaf Photoshoppen en ik met een laag make-up mijn gezicht toch wat beter voor de dag laten komen. Dit was ook direct de gelegenheid om je expert (coach) te ontmoeten die door WorldSkills Netherlands is aangesteld om je te begeleiden in de gehele trainingsvoorbereiding. Nu zul je jezelf wel afvragen: wie is haar coach? Nou let's introduce: Nick! Nick is werkzaam als creatief docent op het Deltion College in Zwolle en al jaren de vaste expert voor het onderdeel grafische vormgeving. Samen met Nick heb ik een aantal zaken besproken en daarnaast ontzettend veel informatie kunnen inwinnen. Nick is mijn expert en verder heb ik ook nog een coach en dat is mijn docent vanuit school: Bea. Nick zie ik vooral bij de officiële bijeenkomsten en daarnaast zullen we via Skype contact houden en zal hij mij de nodige kennis verschaffen. Hij is ook verantwoordelijk voor het geven van de juiste opdrachten en het informeren over de wedstrijd. Met Bea zal ik de trainingen gaan doen. Samen met haar, een aantal andere docenten en mijn collega's op stage ga ik trainen met de opdrachten en andere trainingsmateriaal. 


De kick-off werd afgesloten met de officiële presentatie van Team NL waarbij familieleden, vrienden, werkgevers, e.d. aanwezig mochten zijn. Vanaf nu voelt mijn Europese avontuur steeds meer werkelijkheid worden en neemt de motivatie om te willen presteren alleen nog maar meer toe! Let's go for it!