WAT IS GRAFISCH ONTWERP?

27-01-2019

Ik ben afgestudeerd als grafisch vormgever en sinds een aantal maanden werkzaam in dit prachtige beroep. Het is mijn passie en ik vind het iedere dag weer geweldig om te mogen doen. Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om op papier te zetten wat mijn beroep nou precies inhoudt. Easy peasy dacht ik, maar dat had ik toch wel even goed mis. Voor mijzelf is het allemaal logisch wat ik doe, maar om het aan andere uit te leggen is toch even wat anders. Het is namelijk zo'n breed begrip. Ik schreef op papier wat op dat moment in mij opkwam, maar begon er na afloop toch even goed over na te denken. Ik besloot daarop om dit artikel te schrijven en jullie in mijn eigen woorden uitleg te geven over dit ingewikkelde, maar prachtige beroep. Oké daar komt die...


Wat is grafisch ontwerp?
Eigenlijk is het na er goed over nagedacht te hebben heel simpel: als grafisch ontwerper ben je bezig met een creatief proces waarbij je kunst en technologie combineert om een boodschap over te brengen. Een klant komt met een vraagstuk of probleem bij een grafisch ontwerper aan. Samen wordt gekeken naar de boodschap die uiteindelijk overgebracht moet gaan worden. De ontwerper gaat op basis van deze informatie aan het werk. De boodschap/identiteit moet in het ontwerp duidelijk te begrijpen zijn, maar er ook nog steeds aantrekkelijk uitzien. Eigenlijk zorgt de ontwerper voor het 'wauw-effect' waardoor mensen naar het ontwerp worden toegetrokken en dan pas dringt de daadwerkelijke boodschap door. De ontwerper doet dit doormiddel van tekst en beeld te combineren.


Veel mensen denken vaak zelf wel een logo te kunnen ontwerpen of ze gaan een stapje verder en schaffen de ontwerpprogramma's aan om het vervolgens zelf allemaal uit te vogelen. Er wordt vaak vrij gemakkelijk gekeken naar een grafisch ontwerper. "Het enige wat ze doen is een plaatje plaatsen met een tekstje ervoor, dat kan ik toch ook zelf?" Als professioneel ontwerper wil ik dit standpunt direct ontkrachten, want het is wel degelijk een ingewikkeld beroep die niet zomaar iedereen even kan uitvoeren. Allereerst moet je een overload aan creativiteit in je hebben, een beetje is vaak niet genoeg. Je moet namelijk tot ideeën komen waar een ander niet op komt. Een ontwerper heeft er jaren voor gestudeerd om zich een grafisch ontwerper te mogen noemen. Ze beschikken over een massa aan informatie, kennis en doorzettingsvermogen. Bekijk het eens kritisch: als grafisch ontwerp van de een op de andere dag verdwijnt, dan zouden er geen lettertypes zijn, geen kranten, zou ieder bedrijf dezelfde stijl hebben, namelijk niks. Er zou geen onderwijs mogelijk zijn, want wat moet je zonder lesboeken, websites, e.d. Zonder grafisch ontwerpers zou de wereld radeloos zijn.

Voor mij blijft grafisch ontwerp nog steeds het ontlasten van mensen. Ik help mensen bij het visualiseren van hun wensen. Al deze mensen zijn gespecialiseerd in datgene waarvoor ze een ontwerp nodig hebben. Ik ben gespecialiseerd in mijn vak en daarmee kan ik dat stukje waar ze geen kennis van hebben van ze afnemen. Samen met de klant kijk in kritisch naar het bedrijf, de doelgroep en de identiteit van het bedrijf. Op basis van deze informatie ga ik de uitdaging aan om hun boodschap zichtbaarheid te geven. Dat is ook het allermooiste aan het beroep: die enthousiasme van de klant. Door hun positieve opmerkingen ga ik iedere dag weer met plezier aan de slag.


Wat maakt een grafisch ontwerper?
Bij grafisch ontwerp kun je aan van alles denken. Alles wat voorzien is van tekst en/of beeld is voor 99% door een grafisch ontwerper gemaakt. Als ik al mijn werkzaamheden zou benoemen dan wordt dit artikel eindeloos. Toch zal ik de meest voorkomende uitingen noemen. Echter kunnen mensen een ontwerper voor alles wat met tekst en/of beeld te maken heeft benaderen.

 • Logo
 • Huisstijl (visitekaartjes, briefpapier, envelop)
 • Website
 • Brochure
 • Magazine
 • Flyer
 • Folder
 • Stickers
 • Boeken
 • Social media afbeeldingen
 • Poster
 • Uitnodigingen/kaarten
 • Kledingopdruk