HET TEAMWEEKEND #9

17-09-2018

Afgelopen zaterdag vond de laatste bijeenkomst plaats voorafgaand aan de EuroSkills. Om zes uur 's ochtends zat ik samen met Mike (deelnemer web development) in de auto richting Noordwijk. In verhouding tot de andere bijeenkomsten was dit een tweedaagse bijeenkomst, inclusief overnachting. Het weekend is erop gericht om elkaar nog beter te leren kennen. Team NL bestaat dit jaar uit 31 deelnemers en het duurt even voordat je iedereen beter leert kennen dan alleen de naam en het uitvoerende beroep. Of dat gelukt is laat ik jullie in dit artikel weten.

06.00 uur in de auto, betekent om 05.00 uur opstaan. Je kunt dus wel raden dat bij aankomst op de locatie de meeste deelnemers met slapende oogjes en een hand voor de mond, waar achter zich een grote gaap verschuild, op de bank met grote moeite wachten tot de koffiebar geopend is. Maar het was het wachten waard, want al snel begon iedereen in het rond te snateren. Dat was voor de organisatoren van de sportieve activiteiten een hint om maar direct te beginnen met de bezigheden. We werden opgedeeld in vier groepen en begonnen aan onze fysieke ochtend. Toch is het best lastig om de hele ochtend je aandacht bij het sporten te houden, waarom? Een ontbijt om 05.00 in de ochtend gaat er niet zo soepel in en daarom begon in de loop van de ochtend de trek de overhand te nemen. Gelukkig stond er in het begin van de middag een uitgebreide lunch klaar en zonder enige moeite vulden we onze buik. Nog twee spellen stonden op het programma en daarna zouden we ons gaan klaarmaken voor het officiële uitzwaaimoment dat in de middag gepland stond. 

Het uitzwaaimoment
De trainingsbroeken en hoodies werden ingeruild voor de ceremonie outfits. Een grote zwarte touringcar met geblindeerde ramen reed voor. De bestuurders van de auto's die langsreden wierpen toch even een blik in onze richting. Op zo'n moment voel je jezelf toch even 'beroemd' ofwel speciaal. 

Aangekomen in Hoofddorp werden we onder luid applaus van alle aanwezigen ontvangen op het ROC van Amsterdam/Aiport. Het officiële uitzwaaimoment werd met woorden van o.a. Philip Mol (Voorzitter, MBO College Aiport), Erik van der Zwan (Operationeel Manager, WorldSkills Netherland) en Jos de Goey (Directeur, WorkdSkills Netherlands) ingeluid. Vervolgens namen vijf deelnemers uit team NL plaats op het podium om een aantal vragen te beantwoorden. Snel daarna werd het gehele podium vrijgemaakt voor een bijzondere spreker, niemand minder dan Maarten van der Weijden was uitgenodigd om ons en alle aanwezigen te komen toespreken. Wat heb ik vol opgetogenheid geluisterd naar zijn motiverende verhaal. Maarten is een man met een bewogen leven: hij heeft kanker overwonnen, verassend goud behaald op de 10km openwaterzwemmen en ook is hij de persoon die heel Nederland voor de televisie kreeg tijdens zijn 11Stedenzwemtocht. Wie anders dan Maarten kan ons inspireren in aanloop naar Boedapest. Dankzij zijn verhaal weet ik dat het normaal is om obstakels tegen te komen en dat het af en toe hebben van mazzel misschien wel de sleutel naar goud kan zijn. Na afloop van de presentatie borrelen we nog even na met alle aanwezige kamerleden, docenten, werkgevers, supporters e.d. om vervolgens terug te keren richting Noordwijk voor het avondmaal.

Help, de kamer loopt onder! 
's Avonds drinken we in de gezamenlijke ruimte van de accommodatie met alle deelnemers nog even een paar drankjes. Dit is ook het moment waarop ik iedereen beter heb leren kennen. Om half 11 snelde we ons met z'n allen richting de televisie, want tijdens het uitzwaaimoment was Hart van Nederland aanwezig om een item op te nemen. Na afloop drink ik nog even een laatste drankje om vervolgens mijn bed op te gaan zoeken, de wekker gaat immers weer immens vroeg af. Ik lag nog geen 10 minuten in bed of ik hoorde al geroep vanuit de badkamer: "De badkamer is overlopen met water en het loopt onze kamer in". Ik stapte met enige moeite uit het stapelbed en ging eens een kijkje nemen. "Oh god, nu begrijp ik waarom we zwemkleding moesten meenemen ;)" Er kwam een medewerker naar onze kamer gehaast met in zijn hand twee theedoeken. Bij aankomst zag de medewerker al dat hij deze maar beter kon inruilen voor een ontstopper en een groot aantal handdoeken. Gelukkig zitten er genoeg redzame jongens in team NL en binnen de kortste keren stond er een man of zes onze kamer watervrij te maken. Zo zie je maar, tijdens een weekend weg moet er altijd iets gebeuren.

Wakker worden met de 'team NL yell'
De volgende ochtend stonden we om 07.00 paraat voor een hardloopsessie richting het strand. Je kunt natuurlijk niet naar Noordwijk gaan zonder het geluid van de golven te hebben gehoord en de geur van de zee te hebben geroken. Op het strand werd alles een iedereen nog even gewekt met een keiharde 'team NL yell'. De rest van de dag stond wederom in het teken van sportieve activiteiten. Ditmaal trokken we het bos en de duinen in om de activiteiten voor te zetten. Hier hebben we o.a. levend Angrybirds, slangachtig vier op een rij en breekbaar ei werpen uitgevoerd. Natuurlijk kon het beklimmen van de duinen om te genieten van het prachtige uitzicht niet ontbreken.

Het weekend werd afgesloten met een heerlijke borrel, op het terras, in de zon. Ook de experts waren hierbij aanwezig en de laatste voorbereidingen werden besproken. Vervolgens verplaatsten we ons naar de auto om te beginnen aan de twee uur durende terugreis naar de Achterhoek. Wat had ik soms toch graag midden in het land gewoond.

De laatste bijeenkomst zit erop en over zes dagen vliegen we naar Boedapest. Gisteren heb ik nog even snel een hotel geboekt naast Schiphol, want te laat komen is geen optie. Ook heb ik nog even de laatste inkopen gedaan en zal ik langzaam eens gaan beginnen aan het inpakken van mijn koffer. De allerlaatste projecten worden afgerond en daarna kan de reis naar succes beginnen. Wat het resultaat ook gaat zijn, voor mij gevoel heb ik al gewonnen. Ik heb mijn skills naar een hoger niveau getild, mijn grenzen verlegd en veel nieuwe mensen leren kennen. Dit had ik voor geen goud willen missen, nu kan het alleen maar mooier worden.