IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE...

20-02-2018

De vakantie is begonnen en dat betekent koffers inpakken. Veel mensen hebben reikhalzend uitgekeken naar de vakantie, maar op het laatste moment wordt dit positieve gevoel vaak overschaduwd door stress. Heel veel stress! Want wat neem ik wel mee en wat niet? Zelf ben ik zo'n persoon die altijd teveel meeneemt uit angst te weinig mee te hebben. Achteraf blijkt dat de helft van alles wat ik heb meegenomen ongebruikt in mijn koffer heeft gelegen. Op vakantie doe ik ook nog eens leuke aankoopjes en wat blijkt? Mijn koffer gaat met geen mogelijkheid meer dicht, maar ik moet toch echt naar huis met al mijn spullen! Wat doe ik? Ik plof met mijn hele gewicht op de koffer, mijn zus er ook nog bij op en samen krijgen we met de allergrootste moeite de koffer dicht. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws voor je. Na de laatste keer met dit scenario te maken te hebben gehad, besloot ik dat het tijd was om iets te veranderen. Met de volgende tips voorkom je dit probleem!

MAAK EEN LIJSTJE
Ongeveer een week voor vertrek begin ik vaak met het maken van een lijstje. Je kunt hier ook eerder mee beginnen, maar voor mij is een week van te voren nog ruim optijd. Iedere keer als ik iets van het lijstje heb ingepakt, dan streep ik dit af. Zo wordt het lijstje steeds korter en heb ik een goed overzicht van wat ik al heb en wat nog niet. Ik verdeel mijn lijstje altijd in subgroepen, zoals: kleding, electronica, belangrijk, handbagage, etc. Zo heb ik per categorie een duidelijk beeld van wat ik nog niet heb kunnen inpakken en misschien nog moet inkopen.

Kort voor vertrek maak ik nog even een lijstje met alles wat ik op de ochtend voor vertrek nog moet inpakken. Dit zijn vaak producten als een oplader, een tablet, mijn tandenborstel, etc. 

Lijstjes helpen je om structuur te krijgen. Mensen denken het vaak wel uit het hoofd te kunnen, maar toch gaat dit niet altijd even goed. Wees niet eigenwijs en maak gewoon even een lijstje. Het kost even wat tijd, maar je bespaart er meer mee! Om je op weg te helpen heb ik een lijstje ontwikkelt. Zelf heb ik dit lijstje de laatste keer dat ik op vakantie ging ook gebruikt en het helpt echt! Onder aan dit artikel kun je het lijstje downloaden.

PAS DE INHOUD VAN JE KOFFER AAN OP JE REISDUUR EN BESTEMMING
Ik weet het, het klinkt logisch. Toch is dit in werkelijkheid anders. Wanneer jij voor 7 dagen naar Barcelona gaat, dan heb je echt geen 7 paar schoenen, 10 paar onderbroeken en 4 horloges nodig. Loop jij iedere dag op een ander paar schoenen en draag je daadwerkelijk een horloge als je gaat zonnen? Nee, dus minder schoenen en één horloge is voldoende. Als je op zonvakantie gaat, dan raad ik je aan niet meer dan één paar schoenen mee te nemen, verder loop je waarschijnlijk alleen maar op slippers. En 10 onderbroeken zijn ook overdreven, want je draagt het grootste deel van de vakantie een bikini. Kom je nou toch te kort? Dan kun je altijd nog in een leuke shop op je vakantiebestemming een paar sandalen of een goedkoop horloge scoren. Dus kijk kritisch naar je zelf en stel jezelf de vraag: "Heb ik het daadwerkelijk nodig?"

TIPS

  • Als je op zonvakantie gaat, doe dan je sneakers aan tijdens het reizen en je slippers in de koffer. Dat scheelt een hoop ruimte in je koffer. 
  • Neem kleding mee die je makkelijk kunt combineren. Zo kun je meer setjes samenstellen en heb je altijd genoeg kleding bij je!
  • Stop de dingen die je tijdens je reis nodig hebt in je handbagage. Dit voorkomt dat je op het vliegveld staat en erachter komt dat je paspoort of oortjes nog in je koffer zitten. Je moet dan midden op het vliegveld je koffer gaan uitpakken. Dit zorgt voor een hele hoop bekijks die je toch liever niet had gehad.
  • Dit geld ook voor aankomst op je vakantiebestemming. Zorg ervoor dat je de dingen die je eerst nodig denkt te hebben bovenop legt. Een zomerjurkje of kort broekje met een top is een must wanneer je arriveert. Leg deze helemaal bovenop in je koffer! Je moet er niet aan denken dat je meteen bij aankomst al wegsmelt, omdat je de hele koffer moet uitpakken opzoek naar iets luchtigs.
  • Heb je nou alsnog teveel kleding meegenomen en ook het een en ander gekocht? Gaat je koffer met geen mogelijkheid meer dicht? Dan zul je toch echt meerdere lagen kleding over elkaar aan moeten gaan trekken. Heel veel succes! Ik kan je wel met zekerheid zeggen dat je de volgende keer zeker niet teveel meer mee gaat nemen.

De koffer inpakken zorgt dus vaak voor stress. Wat moet mee en wat niet? Maar probeer echt te werken met de tips die ik je in dit artikel heb meegegeven. Ze werken echt en zorgen ervoor dat je geen stress hoeft te hebben en vol plezier naar je vakantie kan uitkijken! Even een tijdje alleen maar ontspannen en de drukte ontvluchten, heerlijk! 

Fijne vakantie!