#8 OEPS IK ZOU GAAN BLOGGEN OVER DE EUROSKILLS...

13-09-2018

Ik had het nog wel beloofd... ik zou jullie lezers op de hoogte houden tijdens mijn voorbereidingen op weg naar de Europese wedstrijd. Mijn laatste blogartikel verscheen echter in mei, dat is nou niet echt up-to-date te noemen. Ik hoef jullie dus niet uit te leggen hoe druk ik de afgelopen maanden ben geweest en nog steeds ben. Nu wil ik jullie toch graag op de hoogte houden en daarom probeer ik in dit artikel een beeld te schetsen van de afgelopen maanden.


Trainingsopdracht ter voorbereiding op de EuroSkills
Trainingsopdracht ter voorbereiding op de EuroSkills

Op 24 september is het zover en vertrek ik samen met alle andere deelnemers van Team NL richting Boedapest. Momenteel ben ik erg druk met de voorbereidingen voor dit grote event. Mijn vakantie stond daarom ook in het teken van heel veel trainen. De Nederlandse organisatie achter de EuroSkills stelt de eis dat iedere deelnemer minimaal 200 trainingsuren moet maken in aanloop naar de EuroSkills. In het begin schrok ik hier toch wel van, vooral ook omdat de periode tot aan het event slechts zes maanden is. Nu kan ik er alleen maar om lachen en tik ik bijna de 300 uur aan. Ik heb mijn eigen grafische onderneming, dus eigenlijk train ik dubbel. En laat het nou net zo zijn dat wanneer mensen zien dat je Nederlands kampioen bent, je alleen maar meer opdrachten binnenkrijgt. Dus mijn vakantie was dit jaar een werkvakantie, eens wat anders. Wat kom het dan goed uit dat ik dit jaar gekozen heb om maar eens in het voorseizoen de zon op te zoeken. Al was trainen in Nederland met het tropische weer van de afgelopen weken ook niet altijd alles.


Net voor de vakantie heb ik ook mijn diploma in ontvangst mogen nemen en de studie zelfs cum laude mogen afronden. Echter is het Rijn IJssel nog niet van mij af, eerst gaan we er nog even alles aan doen om een goed resultaat neer te zetten in Boedapest en pas dan zwaai ik af.


Op 1 september vond de derde bijeenkomst met team NL plaats. Ook dit keer was het conferentiecentrum Kaap Doorn weer ons onderkomen. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we een mental coaching sessie gevolgd en ook deze bijeenkomst stond in het teken van mentale weerbaarheid. De sessie waarbij we de Wim Hof methode hebben uitgevoerd is mij het meest bijgebleven. Vooraf werd al aangekondigd dat alle deelnemers zwemkleding mee moesten nemen. Dit kan niets anders betekenen dan dat we het ijsbad in moeten, want iedereen kent Wim Hof, beter bekend als The Iceman. Gelukkig begonnen we met een kalmerende ademhalingsoefening. Deze oefening duurt 15 minuten en als je deze iedere dag herhaalt dan resulteert dit in een betere pH-waarde, waardoor je lichaam aanzienlijk beter beschermt is tegen bacteriën en de aanwezige pijnklachten vermindert. We hebben het ijsbad even kunnen uitstellen, maar van het gezegde 'van uitstel komt afstel' hebben ze hier bij WorldSkills Netherlands nooit eerder gehoord. En daar stond ik, in mijn bikini en al licht bibberend van de kou. Om je even een goed beeld te geven: wanneer je onder de douche staat en de kraan op het koudst draait dan heeft het water een temperatuur van ongeveer 18°C. Wij gingen vandaag in een bad met een temperatuur van 1°C en ik kan je zeggen dit is bijzonder heftig. Zo'n directe kou heb ik nog nooit eerder gevoeld en het duurde even voordat ik de juiste ademhaling kon doorvoeren. In het begin ontstond er namelijk een schrikreactie, resulterend in het feit dat ik lichtelijk ging hyperventileren. Ik wilde heel rustig ademhalen, maar door de plotselinge blootstelling aan enorme kou sloeg mijn ademhaling nogal op hol. Toch ben ik ontzettend blij dat ik de kans heb aangegrepen om het te doen, want het is een onvergetelijke herinnering. Tot op de dag van vandaag word ik nog door mensen aangesproken om deze ervaring te delen.

Dat er de laatste maanden veel gebeurd is mag wel duidelijk zijn. Het is een enorm hectische periode waarin er van alles op mij afkomt. Ik wil de projecten waar ik momenteel voor mijn onderneming aan werk nog voor vertrek naar Boedapest hebben afgerond, ook is er nog ontzettend veel waarop ik wil trainen en zo zijn er nog wel meer afspraken en zaken die gebeuren moeten. Helaas kan ik niet 48 uur in één dag proppen en daarom moet ik keuzes maken. Ik probeer iedere vrije minuut die ik heb te benutten, maar ik ben er ook achter dat af en toe tijd vrij maken voor leuke dingen essentieel is om mij op de wedstrijd voor te kunnen bereiden.

De pers is inmiddels ook op de hoogte van mijn avontuur en ik zie regelmatig een artikel in de krant of op het internet voorbijkomen. Dit geeft toch wel echt een kick. Volgende week komt er een omroep langs om een video interview op te nemen, op deze manier kan ik nog meer mensen op de hoogte brengen. Afgelopen week heb ik zelfs de felicitaties van de burgermeester mogen ontvangen en ook ga ik binnenkort een uitdagend project met de gemeente aan.

Vandaag staat het teambuildings weekend op de planning. Om zes uur vanochtend zat ik in de auto richting Noordwijk. Deze keer gaat het echter om een tweedaagse bijeenkomst inclusief een overnachting. Gedurende het weekend gaan we elkaar nog beter leren kennen en sportief aan de slag. Vanmiddag vertrekken we vanuit de locatie in Noordwijk met de bus richting Hoofddorp voor de feestelijke presentatie van team NL. Onder andere de pers, docenten, ouders/verzorgers en andere genodigde zijn hierbij aanwezig. Tijdens deze presentatie laten ze iedereen nader kennismaken met enkele deelnemers en niemand minder dan Maarten van der Weijde zal niet alleen Team NL, maar ook alle genodigden, inspireren. Bovendien wordt de teamcaptain, tevens vlaggendrager tijdens de openingsceremonie, bekend gemaakt.

Over anderhalve week vertrek ik samen met de andere deelnemers van Team NL naar Boedapest, Hongarije om ons land te vertegenwoordigen tijdens EuroSkills, het EK voor beroepen. De 31 talentvolle mbo'ers in dit team zijn nationaal kampioen in hun vak en nemen het van 26 t/m 28 september in Boedapest op tegen vakgenoten uit 27 andere Europese landen. Na maanden van intensieve training is Team NL er klaar voor. Ik probeer om voor vertrek nog een blog online te zetten, al beloof ik niks meer ;).