WEET JE NOG... 

20-02-2018

De tijd dat WhatsApp nog niet bestond, kun jij je dit nog herinneren? WhatsApp bestaat namelijk pas bijna 9 jaar. Inmiddels telt Nederland 9,6 miljoen dagelijkse WhatsApp-gebruikers. Dat wilt zeggen dat meer dan 56 procent dagelijks één of mee chatberichten met de app verstuurt. Whatsapp staat op 12,1 miljoen Nederlandse smartphones. Wie heeft er een smartphone, maar geen WhatsApp? Dat kan ik haast niet geloven. Maar toch moesten we vroeger op een andere manier met elkaar communiceren.

Ik kan mij de tijd zonder WhatsApp nog vaag herinneren. Het was de tijd dat ik op de basisschool zat er mijn eerste mobiele telefoon kreeg. In die tijd bestonden er nog geen iPhones of andere smartphones. Toen waren we helemaal weg van de klap- of schuiftelefoon. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk terug in die tijd te gaan en ben gaan kijken hoe wij toen met elkaar contact zochten. De herinneringen waren hilarisch en weer zo herkenbaar. 

MSN
We stonden ermee op en gingen er mee naar bed. Uren hebben we vroeger gespendeerd op MSN. Als je thuiskwam uit school was het eerste wat je deed de computer opstarten en MSN aanzetten. Herken je dit ook? Dan herken je vast ook deze ongeschreven regels nog wel.

 1. Wat moest je in die tijd met telefoonnummers? Als je iemand ontmoette vroeg je om zijn of haar e-mailadres en voegde je deze persoon toe op MSN.
 2. Het maakte niet uit of je iemand een paar minuten of een paar maanden niet had gezien. Het eerste wat je vroeg was: Hoe gaat het? Maar vaak stuurde we: hoest, of hgh? Meestal werd dit beantwoord met 'gmj'. Verder hoefde je ook niks te melden te hebben, want de meeste chats liepen dood nadat je beide had verteld hoe het ging.
 3. Je zetten een update of iets wat je wilde melden en mensen moesten weten direct in je MSN-naam. Als het echt moest opvallen, dan ging je daarna direct een aantal keer offline-online-offline-online. Was je ziek, had je verkering of was je met iemand aan het afspreken? Het moest natuurlijk direct in je MSN-naam. Maar ook de meest slechte quotes, waarvan je niet eens de betekenis wist werden erin geplaatst.
 4. Je vrienden zijn pas echt je vrienden als je ze in je MSN-naam had staan. Weet je nog die enorme rij met namen achter je eigen naam?
 5. Dat was niet het enige wat we in onze MSN-naam hadden staan. De rij wordt nog even wat langer. Want was je met iemand aan het afspreken dan zette je altijd 'ft. + voornaam' achter je eigen naam. Iedereen moest natuurlijk weten dat jij samen met je vriendin op MSN zat.
 6. Bij het einde van een MSN gesprek met je 'crush' stuurde jullie elkaar uitgebreide liefdesverklaringen. Hvj, wjnmk, hhvvj, ntb, bff, en ga zo maar door.
 7. Kwam je moeder binnen en mocht ze je gesprek niet lezen? Dan stuurde je snel heel veel spatie, enter! Je vriendin of vriend wist dan direct wat er aan de hand was en keek er niet raar van op. "Pfoe, gelukkig heeft mijn moeder niks gezien" en je kon weer verder.
 8. Je ging nooit direct online bij het aanmelden. Eerst zette je jouw status op 'offline' om te kijken welke gesprekken je gemist had en wie er online waren. Bestond deze functie maar op WhatsApp, dat zou zo enorm relaxt zijn.
 9. En ken je de Br€€z@h-t@@l nog? Dat was de bom! Iedereen schreef zijn naam zo creatief mogelijk. m@n0N i$ m']n n@@m. Geef toe, wat ziet het er eigenlijk onduidelijk en ontzettend lelijk uit!
 10. Ruzies via MSN. Die hebben we allemaal gehad. Die ruzies uit onze jeugdtijd die helemaal nergens over gingen, maar zo groot werden gemaakt. Op school zei je niks tegen elkaar en op MSN ging het los. Werd je er gek van? Blocken die hap!
 11. Het aanbod van emoji's was in die tijd nog erg beperkt. Wat deed je? Je maakte er zelf een, met een bedachte code. Er waren mensen die een emoji zelfs aan een letter koppelde. Die mensen vonden we vooral vervelend. Het aanbod emoji's was beperkt, dus je wist ook ALLE emoji's uit je hoofd!
 12. De webcam was onmisbaar! Vooral met je beste vriendin kon je uren achter elkaar naar elkaars gezicht kijken. Met de nadruk op kijken, want praten deden jullie niet. Je stuurde gewoon berichten naar je vriendin, terwijl de webcam aanstond. De reden daarachter is nog steeds onbekend en stiekem ook gewoon super onlogisch.
 13. Om niet te vergeten die super opvallende winks, want wat gooiden we elkaar er plat mee. Van die geanimeerde plaatjes met een super irritant deuntje die op je chatscherm verscheen.
 14. Maar die buzz, die was toch wel echt het meest irritant. Uit het niets ging je hele MSN trillen, grrrr...
 15. En ken je Chatman nog? Je kon Chatman toevoegen op je MSN via: blabla@chatman.tv. Ook al negeerde je 'crush' je keihard, dan was er altijd nog Chatman die wel met je wilde kletsen. Hij reageerde altijd direct en ook nog eens supervrolijk. "Hoi Pipeloi!". Het enige waar die niet eerlijk op wilde antwoorden was de vraag of hij een vriendin had, jammer weer... 

HYVES
In tegenstelling tot MSN was Hyves een Nederlands social netwerk. Helaas is Hyves ten onder gegaan aan  Facebook. Iedereen die er vroeger bij wilde horen had een Hyves profiel. We krabbelden er heel wat op los met ons allen! Waarom was Hyves nou zo briljant? Nou vanwege het volgende!

 1. Hoe cool was dat, je kon je eigen profiel pimpen! Helemaal in eigen stijl en niemand had dezelfde saaie pagina als nu op Facebook.
 2. Krabbelen! Wat hebben we ons er op los gekrabelt. Voor veel mensen blijft dit het meest herkenbare aan Hyves ooit. Een openbaar bericht op de pagina van je vriendin plaatsen met van die opvallende glitterplaatjes en smileys. 
 3. En weet je de WieWatWaar nog? Hier deelde je mee wat je aan het doen was, met wie en waar. Gewoon even om iedereen op de hoogte te stellen.
 4. Nu vinden we iets 'leuk', maar bij Hyves gaf je iemand nog echt respect. Eigenlijk was dit wel een hele mooie gedachten!
 5. Buddy poke, een cartoonfiguurtje dat je zelf kunt pimpen en een "mood" kunt meegeven. Welke poke kreeg je nu weer?
 6. Keek je ook altijd zo op tegen je vriend die gold member was geworden? Als niet gold member wist je niet eens de voordelen ervan en vond je het wel prima. Je wist stiekem ook wel dat je nooit een gold member zou worden. 
 7. Vooral de smileys waren super cool. MSN kon niet op tegen de smileys die Hyves wel had. De dansende banaan zul je vast en zeker nog wel kennen!