IK EEN FOODIE? NOEM MIJ MAAR EEN SEMI-FOODIE!

15-04-2018

Mijzelf een foodie noemen? Absoluut niet, maar een standaard eter is ook niet de juiste benaming. Ik ben een semi-foodie! Bewust, duurzaam en fotogeniek, maar ook een liefhebber van lekker ongezond.

De gemiddelde maaltijd van de millennial is allang geen stampot meer. Voor onze generatie is eten veel meer dan een basisbehoefte. Het is een soort dagtaak geworden. Meer dan de helft van de millennials noemt zich een 'foodie', maar is dit terecht? Ik ben de uitspraken van de gemeende foodie is kritisch gaan koppelen aan mijn eigen voedingspatroon.

1. #foodstagram: eten wordt 'socialer'
We volgen allemaal wel een account met knappe foodfoto's, inpsirerende recepten of fotogenieke restaurants. De blogcultuur heeft ook een hele boost gehad en de foodbloggers hebben hierin de overhand. Nu ik zelf blog en de tweelingzus van een foodblogster ben valt het pas echt op. Het gaat helemaal niet meer om koken en eten. Er is een stap bij gekomen: koken, fotograferen en dan pas eten. Het is niet even snel een foto maken, nee er wordt van alles uit de kast getoverd om een professionele foto te creëren.

Hierin kan ik mij deels vinden, vandaar ook de semi-foodie benaming. Ik ben geen foodblogger en maar heel af en toe houd ik een professionele foodshoot, maar als ik buiten de deur ga eten dan maak ik wel eerst altijd een foto. En niet snel even een foto, de foto moet wel mooi zijn voor op mijn Instagram story. Sinds ik de iPhone X heb kan ik zonder al te veel moeite een prachtige foto van mijn eten maken en in de tussentijd is het niet al koud geworden. Gelukkig helpt Apple ons millennials in onze fascinatie voor voeding.

2. Meer zeewier, avocado en kikkererwten, maar wél duurzaam
Driekwart van de millennials wilt meer betalen voor duurzame producten. De verkoop van gezonde producten zoals groente en fruit zal de komende jaren blijven stijgen, terwijl de verkoop van vlees en frisdrank juist daalt. Deze verandering zie je goed. Steeds meer foodies vervangen vleeswaren voor advocado op hun brood of pakken nog groter uit met een poke bowl, de standaard lunch met brood is verleden tijd. Vlees wordt ingeruild voor vleesvervangers en alleen voor kip wordt een uitzondering gemaakt.

Advocado... ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. Ik eet het wel af en toe, maar ik heb toch echt een plak kipfilet er bovenop nodig om het lekker te vinden. Ik eet het om deel te nemen aan de huidige voedsel cultuur, maar om mezelf liefhebber te noemen, nee. Ik probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan een gezond voedingspatroon en ben mede de reden dat de verkoop van groente en fruit stijgt. Gezond eten vind ik nu eenmaal lekker en ook voelt het gewoon goed. Toch is vlees altijd mijn favoriet en dat is het nog steeds. Ik ben een echte vleesliefhebber en at iedere dag vlees bij mijn warme maaltijd. Tot ik laatst mee deed aan de week zonder vlees. Ik ging deze uitdaging aan om aan mijn zus te laten zien dat ik best een weekje zonder vlees kan, wat zij natuurlijk niet geloofde. Die week heeft mij laten inzien dat ik best wat kan minderen. Vleesvervangers zijn helemaal niet zo verkeerd als je de juiste er tussenuit zoekt en ook een dagje zonder vlees of vleesvervangers is best te doen.

3. Simpel is niet genoeg, alles moet 'raar'
Voor een foodie is het de kunst om gerechten bijzonder te maken. Een simpele stampot gaat er bij een foodie niet in. Er moet wat aan toegevoegd worden, dat kan geitenkaas zijn, maar ook iets van rode pepers of noten. Standaard is saai en dat is wat een foodie absoluut niet wilt uitstralen. Ze willen zich onderscheiden en laten zien hoe het ook anders kan. Al valt dit vaak niet in de smaak bij hun ouders. Je ziet dat supermarkten inspelen op de millennials. Zo maakte de Lidl uitgebreid reclame voor hun niet allerdaagse stampot assortiment en laat de Plus zien hoe duurzaam ze zijn.

Hierin kan ik me dan wel voor de volle honderd procent in vinden. Een simpel gerecht is voor mij vaak een teleurstelling. Als ik zelf moet koken, dan zorg ik voor extra toevoegingen. Ook mijn brood beleg ik niet met een standaard plakje kaas. Ik moet er rucola, kaas en sambal op hebben en anders eet ik het niet. Ik ben een creatief persoon en dat laat ik ook in mijn combinaties van eten zien. Niet iedereen vindt het altijd lekker wat ik maak, maar ik ben tevreden als ik een bord met 'raar' eten voor me heb.

4. Shoppen? Ja leuk naar welke supermarkt gaan we?
Echte foodies kunnen zich uren vermaken in de supermarkt. Ze gaan nog liever een middagje food shoppen in de Albert Heijn XL, dan in de stad leuke kleding kopen. Ze zien dit als een waar uitje en kunnen zich er echt op verheugen.

Hierin ben ik dan absoluut geen foodie. Ik vindt het niet erg om naar de supermarkt te gaan, maar ik kan me er ook geen uren in vermaken. Ik pak de producten die ik nodig heb en vervolg mijn weg naar de kassa. Mijn zus echter ziet de supermarkt als een walhalla van bijzondere producten en ziet het als kunst om ieder product in de supermarkt te passeren en te bekijken. 

5. Alles moet gezond en anders maken we er wel een gezonder variant van
Voor een foodie is gezond eten een pré. Hun ontbijt, lunch en avondeten bestaat uit planten en andere gezonde producten. Als ze zin in taart hebben, dan bedenken ze wel een gezonde variant op de appeltaart en ook voor een ordinaire kapsalon wordt een vervanging gezocht.

Ik kan mij dus totaal niet vinden in deze gedachten. Als ik zin heb ik een pizza bijvoorbeeld dan eet ik ook een caloriebom vol met ongezonde vetten. Ik kan wel een gezonde variant bedenken en maken, maar dat neemt de zin naar een pizza niet weg. Dan zal ik de dag erna alsnog een echte pizza na binnenwerken. Er zijn wel degelijk foodies die er ook zo over denken en zich wel af en toe verwennen met iets ongezonds. Naar mijn mening is dit ook het geen wat je nodig hebt om een gezonde levensstijl vast te kunnen houden. Ik geef toe dat ik in het weekend de nodige alcoholische drankjes naar binnen werk en een ongezonde hap niet afsla, maar door de weeks probeer ik zo veel mogelijk gezond eten.

De benaming voor semi-foodie past het best bij wie ik ben. Ik ben geen voeding fanaat, maar behoor ook niet tot de oude stempel. Ik doe wat goed voelt voor mij en niet wat anderen van mij verwachten. Toch merk ik wel dat ik mezelf af en toe laat leiden door de voeding trends, simpelweg om er aan mee te doen. Veel mensen denken dat mijn tweelingzus en ik beide hetzelfde voedingspatroon hebben, omdat we tweeling zijn. Dat is dus echt totaal niet waar. Zij is de ultieme foodie op af en toe een ongezonde versnapering na en ik ben dat dus helemaal niet. Gelukkig zijn we verschillend en hoeven we ons niet aan elkaars eetgewoontes te houden!