WAT ZIJN DE SKILLS HEROES? #1

07-03-2018

De Skills Heroes, wat zijn dat nou? Voordat ik weer een heel verhaal ga vertellen kan ik het best beginnen bij het begin. Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het MBO. De Skills Heroes start met voorrondes op de eigen school. De opdracht die tijdens deze voorronde wordt gegeven is ontwikkelt door WorlSkills Netherlands. De winnaar van iedere opleiding gaat door naar de halve finale en strijd hier voor een plekje in de finale. De winnaar van de finale mag mogelijk Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Budapest.

DE VOORRONDE
Daar zaten we dan op maandagmiddag 23 oktober, met onze gehele klas, in een lokaal. Iedereen had een iMac tot zijn of haar beschikking, om de wedstrijdcondities voor ieder gelijk te houden. Om eerlijk te zijn had niemand echt zin in deze voorronde, want een vrije middag inleveren voor school heeft nou niet echt de voorkeur bij een student. Maar goed, het was verplicht en daar hebben we ons ook aan gehouden. Eigenlijk is het ook wel vreemd dat ik en mijn mede studenten dit gevoel hadden, want ontwerpen is mijn grootste passie! Ik denk dat het van binnen meer een soort spanning en onwetendheid was. De opdracht werd uitgedeeld en de tijd begon te lopen. Vier uur kregen we voor het bestuderen van de opdracht, het uitvoeren en de realisatie. De opdracht klonk als volgt: Ontwikkel een logo en flyer voor The New Belgica, een oud schip. Om eerlijk te zijn weet ik er niet meer de details van. Die vier uur werd uiteindelijk drie en een half uur.

Waar begin je? Het eerste wat ik deed was mijn oortjes in mijn iPhone pluggen en Spotify opzetten. Ik koos voor een relaxte playlist om in mijn concentratie te komen. Ik moet altijd iets van muziek of tv op de achtergrond hebben. Veel mensen begrijpen dat niet, maar ik kan echt niet werken in totale stilte. Vervolgens begon ik de opdracht door te lezen. Veel tijd om eerst inspiratie op te doen was er niet. Nu was school ook zo slim geweest om bij (bijna) iedereen Pinterest te blokkeren. Inmiddels was er al een halfuur verstreken en ik besloot te starten met het logo ontwerp. Ik probeerde meerdere opties en kleuren. Ik wilde zowel een beeld- als tekstlogo die afzonderlijk van elkaar, maar ook samen gebruikt konden worden. Iedere keer dat ik op de klok keek is er minder tijd over. De eerste keer had ik nog drie uur en de keer erop nog minder dan twee. Ik besloot dat ik nu een keus moest maken voor het logo en verder moest gaan met de flyer. De tekst en afbeeldingen voor de flyer kregen we aangeleverd. Ik wilde wel iets creatiefs doen met de afbeeldingen en besloot om ze uit elkaar te trekken en te veranderen van kleur. Na enige tijd was ook mijn flyer af en ik besloot om alles in één document te plaatsen. Ik verstuurde mijn werk naar de printer. Toen ik opstond om mijn werk te gaan halen zag ik tot mijn verbazing dat er nog bijna niemand klaar was. Dat bracht mij aan het twijfelen: werkte ik te snel, is mijn werk wel goed? Ik pakte mijn printjes uit de printer en plakte alles op een foam board. Ik liep terug het lokaal in, ruimde mijn spullen op en verliet het lokaal weer op weg naar de trein. Stiekem hoopte ik, wederom net als de anderen, dat mijn ontwerp niet zou winnen.

Alle ontwerpen worden na afloop bekeken door twee docenten en iemand die werkzaam is in het vakgebied. De uitslag zouden wij ergens in die week te horen krijgen.

EN JA HOOR
Twee dagen later hadden wij het vak grafisch. Ik was niet aanwezig bij deze les, omdat ik naar de drukker wilde om mijn portfolio te drukken. Op dat moment voelde ik mijn Apple Watch meerdere keren trillen, maar ik kon niet kijken. Samen met de drukker was ik van alles aan het uitrekenen, passen en meten. Maar toen werd ik gebeld en vervolgens nog een keer. Wie moest mij nou zo dringend hebben? Ik besloot even mijn mobiel te checken en las het bericht: "Je hebt gewonnen en bent door!" Shit! Dat was mijn eerste gedachten. Ik besloot het te laten rusten en verder te gaan met mijn portfolio, want die moest immers echt af.

WAT NU?
De dag erop hadden we wederom het vak grafisch. Ik liep het lokaal in en meerdere mensen moesten al lachen. De docent vroeg aan mij of ik wilde deelnemen aan de volgende ronde? "Ja is goed", dat was mijn reactie. Van binnen dacht ik: "nee", maar toch was mijn antwoord: "ja". Ik had geen idee waarom ik dat zei. De docent begon uitleg te geven over de inhoud van de wedstrijd en andere zaken. Toen drong het tot mij door dat het eigenlijk best een eer is. Van alle 25 leerlingen mag ik mijn school vertegenwoordigen. Ik kan Nederland laten zien wie ik ben en wat ik kan.

HET IS BIJNA ZOVER
Het moment komt steeds dichterbij. Op 15 maart vertrek ik voor drie dagen naar Zwolle. WorlSkills Netherlands zorgt voor een overnachtingsplek voor alle deelnemers. Op vrijdag 16 maart is de tweede halve finale in de IJsselhallen te Zwolle. Samen met zes andere ontwerpers nemen we het tegen elkaar op. De opdrachten voor zowel de halve finale als de finale heb ik al ontvangen. Dus dit keer kan ik wel inspiratie opdoen en onderzoek verrichten. Tijdens de halve finale krijg je zes uur voor de opdracht. De dagwinnaar gaat direct door naar de finale en de overige deelnemers horen om 19:00 uur of ze door zijn of niet. De finale is op zaterdag 17 maart.

Ik weet totaal niet wat ik kan verwachten en hoe het zal verlopen. Ik laat het allemaal wel op mij afkomen en ga het zien. Ik maak er gewoon een toffe tijd van en of ik nou win of laatste word. Het is in ieder geval een hele ervaring en eer om er te mogen staan! Natuurlijk ga ik voor de eerste plek en zal ik alles geven wat ik in mij heb, maar de concurrentie zal sterk zijn. Zij zijn immers ook verkozen tot de 'beste' van hun opleiding. Maar met een heleboel motivatie, oefenen en passie zal ik een greep naar het hoogst haalbare podium doen.

Ben je geïnteresseerd en wil je mij volgen tijdens mijn deelname? Volg mij dan op Instagram en/of Facebook en check mijn story. Hier zal ik dagelijks een aantal berichten plaatsen over hoe het gaat, wat ik aan het doen ben en ook krijg je een kijkje achter de schermen.

STAY TUNED!