HET UITZWAAIMOMENT #2

08-03-2018

Een uitzwaaimoment, wat moet ik daarvan verwachten? Enige tijd geleden kreeg ik een uitnodiging om bij deze gelegenheid aanwezig te zijn. Ik wist dat we onszelf tijdens deze avond zouden gaan presenteren aan elkaar als deelnemers, aan stagebegeleiders en aan het bestuur van Rijn IJssel, spannend... And last but not least, er zal iets te eten geregeld worden en dan heb je mij al binnen. Waarom? Nou ik heb mij laten overhalen om mee te doen aan de week zonder vlees en voor mij als vleesliefhebber is dit een hele opgave. Dus besloot ik er maar de zesdaagse zonder vlees van te maken, zodat ik nog even op gepaste wijze afscheid kon nemen van mijn dagelijkse voedingspatroon. Tegen een buffet zeg ik namelijk geen nee!

Afgelopen maandag was het dan zover: het officiële uitzwaaimoment. Ik besloot op tijd weg te gaan van stage, want met het openbaar vervoer weet je het maar nooit. Ik zag het al precies voor me dat ik te laat zou aankomen en midden in een presentatie zou komen binnenvallen. Meteen een slechte introductie, dus dat gingen we maar even niet doen. Dus ik vertrok op tijd en wat bleek, ik was natuurlijk ruimschoots op tijd, want ditmaal werkte de trein voor de verandering eens wel mee. Gelukkig was ik niet de enige en waren er meer die eerder vertrokken waren.

Bij binnenkomst werden we ontvangen door leerlingen van de horeca opleiding. Onder het genot van een welkomstdrankje wisselde we wat gesprekken over en weer uit. Dit was namelijk de eerste en direct ook enige gelegenheid voorafgaand aan de Skills Heroes waarbij we elkaar (de deelnemers vanuit het Rijn IJssel) zouden ontmoeten. Straks zitten we drie á vier dagen bij elkaar op de lip, dus het is wel even fijn om te zien met wie je in een vakantiepark wordt gezet. Langzaam stroomde de ruimte vol en op een gegeven moment werden alle deelnemers apart genomen.

HET ZAL TOCH NIET...
Samen liepen we een lokaal in en onze eerste blik viel op een hele stapel met oranje jassen. Je kunt wel verwachten dat dit meteen voor reacties zorgde. Want wat wilt Rijn IJssel nou, ze willen dat wij deze jassen tijdens de wedstrijd gaan dragen. Dus als we in de ochtend ons vakantiepark verlaten, dan doen wij dat in de jassen. Nu vind ik dat nog niet eens het ergste, maar stel ik zal op het podium belanden dan zien 3.000 mensen mij in mijn knal oranje, oversized jas. Alleen al van dat idee krijg ik stress. Om nog maar te zwijgen over de foto's die er worden genomen. Een foto van mijzelf met jas aan, die komt niet snel op social media kan ik je vertellen. Dus of die jas echt aan gaat, ik en mijn mede deelnemers betwijfelen het nog. 

HET OFFICIËLE MOMENT
Voordat we ons mochten gaan uitleven op het buffet vond eerste het officiële moment plaats: de presentatie. Ieder van ons deed zijn of haar zegje en gelukkig voelde het allemaal niet zo serieus. De sfeer binnen de groep was heel ontspannen en zo werkten we ons met succes door dit presentatie moment heen. Afsluitend deed de voorzitter van het college van bestuur, Ben Geerdink een inspirerend praatje en mochten we door naar het fotomoment. Het fotomoment duurde iets langer dan gepland en na tientallen foto's, spierpijn in de kaakspieren en krampachtige benen stonden we er allemaal toch even mooi op in onze oranje jassen.

TIME FOR FOOD
De avond werd afgesloten met een heerlijk uitgebreid buffet, verzorgd door de leerlingen van het Rijn IJssel. Om ook de foodies die mijn blog lezen te amuseren, bij deze een greep uit het buffet: varkenshaas in roomsaus, salade met zongedroogde tomaat, geitenkaas, olijven, pijnboompitten en croutons, ratatouille van gegrilde groente, stoofvlees, kip in kerrie en een pasta met zalm. Dus het was maar goed dat ik mijn week zonder vlees met een dag heb verkort. 

Na afloop van het buffet besloten we om nog even met alle deelnemers bij elkaar te komen. De laatste vragen werden behandeld, afspraken om te carpoolen gemaakt en ook de optie om met z'n alle een avond op stap te gaan viel in de groep. Daaruit kun je wel opmaken dat de sfeer er in ieder geval goed inzit. 

Over een week is het dan zover: Skills the finals! Na deze avond heb ik er alleen maar meer zin in. Het is niet alleen een wedstrijd, maar ook een soort van 'mini' vakantie waarin je nieuwe mensen leert kennen.