VERSCROLLEN WE ONZE TIJD? HET ANTWOORD IS JA!

29-03-2018

Ik zit in de trein en het eerste waar mijn hand naar reikt is naar mijn iPhone. Ik plaats een foto op Instagram, schrijf meteen even een berichtje voor mijn volgende artikel, check mijn mail en spit vervolgens alle social media kanalen van begin tot eind af. Voordat ik het weet moet ik alweer uitstappen. Als ik om mij heen kijk ben ik niet de enige die in mijn mobiel zit weggedoken. Ik heb de hele reis op mijn mobiel gezeten om zo vervolgens de hele dag achter de computer te gaan werken. De terugreis zal niet anders zijn en ook 's avonds op de bank ben ik weer online. Verscrollen wij ons leven?

Eigenlijk is het te laat om met deze vraag te komen, want het is al zo normaal geworden om met zijn alle achter een schermpje te zitten. Of we nu een app versturen met onze mobiel, een serie kijken op de tablet of een artikel lezen via de computer het zijn allemaal schermpjes die ons dagelijks leven beïnvloeden. Je leest nu bijvoorbeeld dit artikel in de trein, terwijl je net wakker bent of wie weet zit je wel in de les. Het maakt niet uit waar je mee bezig bent, want de mobiel komt altijd op de eerste plek.

Als 's ochtends mijn wekker gaat, dan check ik eerst mijn gemiste berichten en als ik naar bed ga dan kijk ik nog even snel of ik niet toch nog iets heb gemist. We worden inderdaad wijzer van internet, maar maakt het ons niet gek? Halen we er energie uit of kost het ons energie? We zijn met z'n alle zo verslaafd geworden aan de schermpjeswereld dat we vergeten hoe relaxt we het vroeger hadden.

Persoonlijk haal ik niet altijd energie uit de dingen die ik op social media en internet voorbij zie komen. Ik ga me vaak vergelijken en ben jaloers op het leven van een ander. Maar is dit gebaseerd op de waarheid? Op social media willen we alles altijd zo mooi en goed mogelijk laten lijken. We creëren ons eigen perfecte leventje voor de buitenwereld, maar ik durf te zeggen dat niemands leven echt zo fijn is als op social media wordt weergegeven. Zelf haal ik maar twee van de tien keer dat ik op social media kijk voeldoening uit mijn actie. Vaak is het verspilde tijd en scrol ik nutteloos door mijn feed. 

Zou het niet veel effectiever zijn om de acht keer dat ik onzin lees of weer eens negatieve energie eruit haal gewoon mijn mobiel in mijn tas te laten? Als ik minder op mijn mobiel kijk, dan wordt ik vaker vrolijk als ik wel een keer kijk. In de tijd dat ik mijn mobiel verstop houd diep in mijn tas, dan heb ik tijd voor andere dingen. Dingen die ik normaal gesproken uitstel of gewoon helemaal niet zou doen. Zo heb ik bijvoorbeeld nog een aantal boeken die ik graag zou willen lezen. Ik heb deze tot nu toe nog niet aangeschaft, omdat ik zeker weet dat deze in mijn kast zouden komen te liggen om vervolgens te worden bedekt met een laag stof. Maar als ik mijn mobiel nou eens weglaat tijdens het reizen, dan heb ik iedere dag minimaal een uur om te lezen. Hetzelfde geldt voor tijdens het koken. Ik kan best wel koken, maar op het moment dat ik in mijn ene hand mijn iPhone vast heb en in de andere hand een lepel, dan gaat het mis. Ik heb de lepel wel vast, maar ik doe er niks mee. Ik ben zo gefocust op mijn mobiel dat ik het eten totaal vergeet. Resulterend in een heerlijk naar rook ruikend en zwart gerecht, daar gaat mijn maaltijd. 

Het leven is naast het schermpje en niet erin! We zouden moeten afkicken van de digitale wereld. Niet stoppen, maar wel een heel stuk minderen. Afgelopen maart had ik mijn internetbundel er voor het eerst al voor het eind van de maand doorheen gejaagd. Ik raakte in een lichte paniek, want wat nu? Drie dagen zonder internet hoe ga ik dit overleven? Tot mijn verbazing gaf het mij enorm veel rust. Op de momenten dat ik over wifi kon beschikken deed ik de belangrijke dingen en verder bleef het internet uit. Voor het eerst in lange tijd zag ik de omgeving om me heen inplaats van een klein schermpje. Gek genoeg kreeg ik meer creativiteit en ideeën van het om mij heen kijken dan wanneer ik urenlang Pinterest afstruin. 

"Om online momenten te kunnen delen 
zul je ze offline moeten maken"

Ik heb besloten om afspraken met mezelf te maken. Ik ga minder snel mijn mobiel uit mijn zak halen en meer tijd vrijmaken voor andere dingen. Het geeft me meer voldoening en energie, dus waarom zou ik het niet doen? Ik ben en blijf blij dat ik in dit digitale tijdperk leef en ik wil voor geen goud terug naar hoe het vroeger was. Mijn toekomst ligt tevens in de digitale wereld en ik houd ervan! Wel moet ik op sommige momenten uit de digitale wereld stappen en te genieten van de offline momenten. Om online momenten te kunnen delen zul je ze offline moeten maken, dus maak daar tijd voor vrij!