HELP? WORD IK NU VOLWASSEN?

06-07-2018

Vandaag ruil ik mijn tienerjaren in, maar maakt dat mij volwassen? Op je achttiende verjaardag bereik je de wettelijke leeftijd van volwassenen. Op dat moment mag je auto rijden, je eigen financiën beheren en heb je stemrecht. Heel grown-up, maar volwassen?

Op je achttiende levensjaar ben je lichamelijk volwassen, maar geestelijk heb je nog heel wat stappen te maken. Je mag nog bij je ouders wonen, je moeder smeert nog brood voor je en als je aan het eind van de maand tekort komt heb je altijd iemand om op terug te kunnen vallen (zelfs op je 20e nog kan ik je vertellen). Pas op je 21e ben je echt volwassen, alhoewel? Je bent dan een adolescent en hebt je tienerjaren verruild, je maakt (meestal) verstandige keuzes en bent een stuk zelfstandiger, maar kun je alles alleen?

Sommige zaken liggen voor de hand zoals het hebben van een serieuze baan en financiële zelfstandigheid. Maar het zit hem ook in de kleinere dingen zoals een plant in leven kunnen houden en je eten niet laten aanbranden. Na mijn mening komt volwassen worden met mate en niet op een bepaalde leeftijd. Ik voel mij volwassener dan sommige andere twintig jarige om mij heen, maar ik ken ook iemand van zestien waarvan ik niet zou zeggen dat ze een tiener is qua doen en laten. Volwassen worden komt dus met mate en dat zie je terug in je levensstijl. Opeens kies je voor goede wijn in plaats van al die mix drankjes. Je leert dat je net wat meer zult moeten gaan werken als je een nieuwe mobiel wilt. Ook heb je niet meer zo'n behoefte om je ieder weekend het lazarus te zuipen en pas om 5 uur je bed op te zoeken. Zondag is immers een vrije dag en die wil je niet verpesten aan brakheid.

Vroeger zag je de overgang van tiener naar volwassen een stuk duidelijker. Je werd namelijk volwassen als je ging trouwen, een huis kocht en een baby kreeg. Gelukkig is dat nu anders. Mensen kiezen zelf het pad dat ze bewandelen en doen niet wat anderen om hun heen doen. Je bepaalt zelf wanneer en of je ooit volwassen wilt worden. Je maakt je eigen keuzes zonder dat je er tegenwoordig raar voor wordt aangekeken.

Een aantal punten waaraan je kan zien dat je volwassen wordt:

 • Je bewaart wat geld, zodat je aan het eind van de maand niet op noodles hoeft te leven.
 • Je maakt en betaald je eigen reizen
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor je autoverzekering
 • Dan moet je op z'n minst wel een rijbewijs hebben
 • Je hebt een degelijk e-mail-adres zonder allemaal kusjes
 • Je wordt enthousiast van goede supermarktaanbiedingen
 • Je hebt je wijs gemaakt dat je gezond eten echt lekkerder vindt
 • Je hebt een bijgewerkte CV
 • Eindelijk kun je de verjaardagen van je familie onthouden
 • Je kunt een plant in leven houden
 • Je kunt je eigen bed opmaken (maar alleen als het echt moet)
 • Je drinkt goede wijn
 • Je hebt meer te doen op een dag dan een heel seizoen van een serie kijken
 • Je krijgt brieven van de belasting
 • Je beseft dat je steeds meer op je ouders gaat lijken (dit is stiekem best een beetje beangstigend)

Wanneer je volwassen wordt bepaal je dus zelf. Er zijn ook oma's die denken dat ze nog jeugdig zijn en ieder weekend de raarste activiteiten onderhouden in hun te strakke broek met een net iets te kort shirtje. Er zijn wel leeftijden aan volwassen worden gebonden, maar het gaat erom hoe jij je voelt. Tijdens een onderzoek werd aan mensen gevraagd wanneer ze zich nu echt volwassen voelen? De uitkomst is verbazend, maar niet eens zo gek als je erover nadenkt. De meeste voelen zich namelijk pas echt volwassen wanneer ze de leeftijd van 29 zijn gepasseerd. De leeftijd waarop je serieus gaat denken over kinderen, je de 30 bijna bereikt en de klinkt toch echt een stuk ouder.

Als ik moet geloven hoe de meeste mensen het ervaren dan heb ik nog tien jaar de tijd om volwassen te worden. Deze gedachte maakt het twintig worden een stuk minder erg. Ik hoef mijn jeugdige leventje nog niet vaarwel te zeggen, wat een opluchting is dat!