HELP! HET IS VRIJDAG DE DERTIENDE

08-04-2018

Het is weer zover: vrijdag de dertiende! De o zo gevreesde dag is weer aangebroken. De dag dat je niet onder een ladder door moet lopen en al helemaal geen zwarte kat hoopt tegen te komen. Blijf jij het liefst de hele dag op bed liggen of maakt het je niks uit en geloof je niet in deze ongeluksdag?

Zelf trek ik mij er nooit iets van aan en weet ik vaak niet eens dat het vrijdag de dertiende is. Ik ben niet zo bijgelovig ingesteld. Maar waarom wordt deze dag nou als ongeluksdag bestempeld? Ik heb het uitgezocht en wat blijkt, het wordt als ongeluksdag gezien wegens de combinatie van vrijdag en dertien.

Aan vrijdag de dertiende blijkt een hele geschiedenis vooraf te gaan. De combinatie van vrijdag en dertien laat veel haren overeind staan. Waarom is de vrijdag bijvoorbeeld een ongeluksdag? Tegenwoordig zijn we blij als het vrijdag is, want dan gaan we het weekend in. Maar zo zagen ze dat vroeger niet. Zo is vrijdag de dag waarop Jezus Christus werd gekruisigd. Verder blijkt dat op vrijdag vaak doodvonnissen en doodstraffen werden vertolkt. Vroeger werd de vrijdag dus vooral gezien als de dag waarop het leven eindigde.

Nu weten we waarom de vrijdag als negatief wordt gezien, maar waarom de dertiende dan? De beste verklaring die ik hierover heb gevonden, was het feit dat er aan het laatste Avondmaal, dertien mensen aanwezig waren. Tijdens dit Avondmaal werd Jezus verraden door Judas. Ook binnen andere geloven wordt het getal 13 al eeuwen gezien als een getal dat onheil brengt.

Deze gedachten heeft zich in de hele wereld verspreid en bestaat tot vandaag de dag nog steeds. Veel mensen zien deze dag wel degelijk als ongeluksdag. Alleen het getal 13 roept bij sommige mensen al rillingen op. Zo zijn er maar weinig hotels in de VS die een kamer 13 hebben, ontbreekt in vele Franse steden het huisnummer 13 en zijn er op vrijdag de dertiende wel degelijk minder mensen op straat te vinden! Bizar eigenlijk dat een getal zoveel gevoel oproept.

Het is aan ieder persoon zelf of ze in deze dag geloven of niet. Ik zelf geloof er dus niet in, maar mocht je nou wel in vrijdag de dertiende geloven dan wil ik je helpen om de dag goed door te komen. Bij deze heb ik wat tips voor je!

  1. Stap met je juiste been uit bed - Stap op tijd uit je bed en doe dit bij voorkeur met het juiste been. Zo voorkom je dat je over je eigen voeten struikelt en een kwalijke val maakt.
  2. Besteed niet te veel aandacht aan de datum - Vrijdag de dertiende is in principe ook maar gewoon een dag. Het is de dag tussen donderdag de twaalfde en zaterdag de veertiende. Als iemand je vraagt welke dag het vandaag is, antwoord dan gewoon met "dertien april".
  3. Heb je een zwarte kat? Laat hem thuis - Vermijd een zwarte kat deze dag en ga er lekker tussenuit.
  4. Loop niet onder een ladder door! - Stel iemand is aan het verven en morst verf op je nieuwe outfit!
  5. Probeer geen dertien dingen te gelijk - De vrijdag is vaak al een drukke dag. De dag voor het weekend waarin je nog even snel alles wilt afronden. Twee dingen tegelijk is max!
  6. Zoek een klavertje vier - Even je hoofd vrij maken is altijd goed. Blijf je op vrijdag de dertiende het liefst de hele dag op bed? Ga er dan toch even tussenuit. Zoek een klavertje vier. Of je er een vindt of niet maakt niet uit, maar de frisse buitenlucht zal je goed doen!
  7. Kijk uit naar de veertiende! - Niets blijft voor altijd duren en ook aan vrijdag de dertiende komt vanzelf een eind. Dus probeer je bijgeloof aan de kant te zetten en kijk uit naar morgen. Het is dan namelijk de 14e en dat betekend een (vrije)zaterdag en dus weekend!