WAAROM IS NEDERLAND ZO SUCCESVOL IN SCHAATSEN?

19-02-2018

Net als vier jaar geleden op de winterspelen in Sotsji behalen de Nederlandse schaatsers ook nu weer ontzettend veel medailles op de Olympisch spelen. De eerste schaatsrace tijdens de spelen dit jaar leverde een volledig Nederlands podium op. Bij deze drie medailles bleef het niet, want inmiddels hebben we er al enorm veel. Het lijkt wel alsof dit de enige sport is waar wij Nederlanders tijdens de spelen succesvol in zijn, want alle medailles zijn behaalt met schaatsen. Zit het talent voor schaatsen in onze genen of heeft het ergens anders mee te maken?

NBC WEET DE REDEN
Dat wij zo goed presteren tijdens de Olympische spelen heeft volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC wel een hele bijzondere reden. Tijdens de openingsceremonie werd namelijk door verslaggeefster Katie Couric beweerd dat schaatsen een belangrijk vervoersmiddel is in met name Amsterdam. Een vervoersmiddel? Ja, je leest het goed! Ze legde uit dat Nederland onder zeeniveau ligt en het daarom in steden als Amsterdam een belangrijk vervoersmiddel is.

"Zo lang de grachten bestaan, hebben de Nederlanders ze gebruikt om op te schaatsen. Om van A naar B te komen, tegen elkaar te racen of gewoon voor hun plezier."

Zoals je misschien wel begrijpt ontplofte Twitter na deze opmerking en dat deed flink wat stof opwaaien. Inmiddels heeft ze in een tweet haar excuses aangeboden en de Nederlanders gecomplimenteerd met hun prestaties. Toch blijft haar uitspraak geniaal, vind je niet? In Nederland dromen we alleen maar van genoeg ijs. Niet om naar ons werk te kunnen schaatsen, maar om de Elfstedentocht nogmaals mee te kunnen maken.

Maar goed, leuk bedacht. Nu wil ik de echte reden wel eens weten.

HISTORIE
Schaatsen is de sport die wij als Nederlanders met de paplepel ingegoten krijgen. Als kind krijg je op jonge leeftijd al schaatsen ondergebonden. Er schaatsen in Nederland dus veel mensen, omdat we ermee opgroeien, hierdoor ligt ons niveau hoger. De uitleg van Katie Couric was nou niet heel geplaatst, maar ze heeft wel een beetje gelijk: schaatsen is onderdeel van onze cultuur.

Nederland kent ook veel schaatsverenigingen waar inmiddels al 35.000 leden ingeschreven staan. Zij beoefenen deze sport dus serieus, ze trainen en nemen deel aan wedstrijden.

CONCURRENTIE
Doordat er zoveel mensen in Nederland zo goed kunnen schaatsen, leidt dit automatisch tot meer concurrentie. Concurrentie zorgt ervoor dat je nog beter je best gaat doen. Als iedere schaatser dit doet, wordt het niveau alleen maar hoger. Als je in Nederland een plekje weet te bemachtigen in een commercieel team, dan behoor je automatisch tot de wereld top. Ook de Nederlandse schaatsers die zich niet hebben geplaatst voor de winterspelen zijn van hoog niveau en vaak nog beter dan deelnemers uit andere landen, die wel meedoen. 

SPONSORING
Sommige dingen in het leven zijn zeker. Je betaald belasting, na de zondag komt de maandag en Nederland domineert tijdens de Olympische winterspelen qua schaatsen. Maar dat was echt niet altijd zo. Sterker nog het is pas iets van de laatste vijf jaar. 

De allereerste Olympische winterspelen deed Nederland niet eens mee en tijdens de tweede winterspelen wonnen ze geen enkele medaille. Wim Kos deed als eerste Nederlander mee en behaalde op de 500 meter de allerlaatste plaats, op de 1500 meter haalde hij niet eens de finish. Siem Heiden presteerde iets beter, maar ook zijn uitslag was niet noemenswaardig. Pas in 1952 wist Nederland een medaille te behalen op de winterspelen. Kees Broekman veroverde het Zilver. Dit was direct ook de eerste medaille op een winterspelen ooit. In 1968 wonnen we pas voor het eerst goud, dankzij Garry Geijssen. 

Pas de laatste vijf jaar zijn we niet meer te stoppen. De belangrijkste reden hiervoor is de komt van de merkenteams. "Schaatsers kunnen zich door sponsoring volledig op hun sport focussen. Ze hoeven er niet meer naast te werken en kunnen genoeg rust pakken om elke training alles te kunnen geven." Het animo om professioneel schaatser te worden is nu een stuk groter. Van je hobby je werk maken, die kans hebben ze dankzij de merkenteams gekregen. 

GROOT AANBOD KUNSTIJSBANEN
De laatste reden is dat Nederland enorm veel kunstijsbanen heeft. Maar liefst 18 (semi-)overdekte kunstijsbanen met een 400 meter lange baan. Daardoor is de drempel om de sport te gaan beoefenen laag geworden. Je kunt gemakkelijker beginnen, doordat je niet heel Nederland door hoeft om te kunnen schaatsen. 


Er zijn dus meerdere redenen en mogelijkheden waarom Nederland zo succesvol is in het schaatsen. Maar de belangrijkste reden is dus de sponsoring. Dankzij de merkenteams kunnen schaatsers in Nederland zich voor de volle 100% richten op hun sport. In veel andere landen is dit niet het geval en hebben de schaatsers er nog een normale baan bij.

Maar zullen wij aan Katie Couric en de rest van de wereld laten zien dat hun gedachten niet eens zo heel raar is, door de eerstvolgende keer dat er ijs ligt allemaal schaatsend naar ons werk te gaan. Plaats dan wel even een foto op social media, zodat iedereen het ook kan zien! 😂

Zelf zie je mij niet naar het werk schaatsen. Ik behoor tot het kleine percentage Nederlanders dat niet kan schaatsen. Voor iedereens veiligheid zal ik de schaatsen in de kast laten staan zodra de mogelijkheid daar is.