WAT IS EUROSKILLS? #7

13-05-2018

In september neem ik deel aan de EuroSkills, maar wat is het? EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor beroepen. Elke twee jaar strijden honderden jonge vakmensen in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel 'beste vakman of vakvrouw van Europa'. Er zijn ook wereldkampioenschappen, deze wedstrijden vinden plaats in het jaar dat er geen Europese kampioenschappen zijn. 

De vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en de talentontwikkeling van jonge professionals. Naast de wedstrijden vinden ook vele andere activiteiten plaats die gericht zijn op beroepenoriëntatie. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa.

De eerste editie vond plaats in ons mooie land. In 2008 werd de eerste editie in Rotterdam gehouden en nu 10 jaar later is Hongarije het organiserende land.

Hierbij een overzicht van de afgelopen edities:
2008 Rotterdam, Nederland
2010 Lissabon, Portugal
2012 Spa, België
2014 Lille, Frankrijk
2016 Gothenburg, Zweden

De komende edities vinden plaats in:
2018 Budapest, Hongarije
2020 Graz, Oostenrijk

Bekijk hieronder een video van WorldSkills Netherlands tijdens EuroSkills 2016 in Gothenburg, Zweden.

Bekijk hieronder een video van WorldSkills Netherlands tijdens de Worldskills 2017 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.

Wie organiseert Euroskills?
EuroSkills is een initiatief van WorldSkills Europe. In 2007 is deze vereniging opgericht (voorheen onder de naam ESPO). De leden zijn erkende nationale Skills-organisaties uit alle Europese lidstaten, EFTA-landen en kandidaat-lidstaten. Het doel van WorldSkills Europe is het promoten van het vakmanschap en het beroepsonderwijs met de focus op Europese jongeren. De organisatie ondersteunt het Europese Lifelong Learning project met als doel een verhoging van de kwaliteit van het beroepsonderwijs in Europa. WorldSkills Europe werkt nauw samen met de organisatie van WorldSkills.